Stavebnictví a bytová výstavba vloni rostly, přesto to není úplně pozitivní zpráva

Stavebnictví i bytová výstavba vloni rostly. To je hlavní zpráva  zveřejněná Českým statistickým úřadem. Přesto to není až tak pozitivní zpráva, jak by se mohlo na první pohled zdát. Stavebnictví totiž roste pomaleji než zbytek ekonomiky, a navíc z žalostné úrovně předchozích let. Bytová výstavba je nejspíše ještě v hlubší krizi a vzhledem k pomalému povolování z ní hned tak brzy nevybředne.

Počet zahájených bytů v Praze meziročně vzrostl o 46 procent na 2487 nově povolených bytů v bytových domech za uplynulý rok. Za stejnou dobu se ale prodalo 5500 bytů a poptávka by byla po počtu ještě o několik tisícovek vyšším. Není ji ale čím uspokojit. Na trh se totiž vzhledem k razantně omezenému povolování v posledních letech nových bytů nedostává dost, a to je důvod, proč ceny bydlení rostou. Za uplynulé dva roky o více než 40 procent.

A pokud se náhled politiků nezmění, nezmění se ani přístup úřadů a větší počty nových bytů se na trh přesouvat nezačnou. Přitom developeři jen v Praze mají aktuálně v různé fázi přípravy 85 tisíc bytů. Ty ale roky čekají na vydání územního rozhodnutí, stavebního povolení nebo zrušení stavebních uzávěr z rozvojových území. Bezúspěšně.

Praha přenechává své místo regionům, a to není zdravé

Zahájené byty neboli ty, na něž úřady vydaly stavební povolení, naznačují vývoj nabídky na trhu v následujících obdobích. A rozhodně nás tedy nečeká žádný boom. Již dnes je nabídka nových bytů na trhu na hranici 3600 bytů, což je pro město, jakým je Praha, zcela nedostatečné. Novinkou ale je, že po letech růstu od odeznění ekonomické krize se začínají propadat i počty dokončených bytů o více než osm procent na 4623 dokončených bytů. Problém, na který developeři poukazují již déle než rok, se tak nyní začíná ukazovat naplno.

Ještě před dvěma lety Praha ve statistice zahájených bytů v bytových domech jasně vedla a představovala dokonce více než polovinu nově povolených bytů v zemi. Fakt, že hlavní město roste rychleji než zbytek země, je logický a je tomu tak všude ve vyspělých zemích. Dnes se ale Praha na celku vydaných povolení pro byty v ČR podílí již jen 34 procenty, a to není zdravé. Hlavní město Česka představuje šestý nejbohatší region v Evropské unii. Logicky tak k sobě váže aktivní lidi z regionů a ze zahraničí, kteří všichni hledají ve městě bydlení.

Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group a.s.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba