Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  06.02.2018 09:05:16

DOWER-D: Chce to teď respektovat volatilitu a udržet na uzdě nervy!

Delší dobu varujeme před hrozbou sílící volatility, viz graf japonských svící, indexu PX.  Včera jsme jí byli svědky na tuzemském akciovém trhu a večer pád postihl i americké trhy. Stalo se ovšem jen to, co se stát muselo. Zahrozilo ono "žádný strom neroste do nebe!" Bezprostředním impulzem doma byla informace, také volatilní, že dělení ČEZ může vést k ceně akcií ČEZ přes 800, ale nebo také jen do350 /akcie, graf 1. To bylo/je varování před volatilitou v praxi.

Graf 1, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 5.1.2018





 

Kořeny volatilního chování akciových trhů jsme popsali už dříve. Je jich více. To už také víme. Hlavní roli sehrává svár akcií a dluhopisů. ČNB, podobně jako další světové centrální banky bude vracet úroky k normálu. Ruku v ruce s tímto procesem porostou výnosy státních dluhopisů a konkurence akciím. Důvodem k akciovému optimismu, i po posledních korekcích, bude letos domácí poptávka. Existují totiž silné a věrohodné důvody věřit, že výkony tuzemské ekonomiky naváží na příznivý vývoj v roce 2017 a s nimi poroste i kupní síla obyvatelstva, která vždy tlačí cenu akcií a s nimi i akciové trhy vzhůru.

V rostoucí kupní síle obyvatelstva proto hledejme klíč i jistotu obchodování na tuzemském akciovém trhu. Akcie sice relativně oslabí - silnou konkurencí se jim stanou jak už víme státní dluhopisy -, ale sílící kupní síla obyvatelstva udrží zájem i o akcie. Zvlášť když později opět "vyplavou na povrch" silné stránky akcií. Především jejich schopnost generovat velmi operativně přece jenom slušnější zisky než jiná aktiva.

Ze začátku, konkrétně v nejbližších dnech, sehrají výraznou roli spekulace. Víme minimálně o dvou (i) Sázka a riziko "hry na ČEZ" a (ii) víra či obavy v posilující bankovní a finanční sektor. O ČEZ jsme už psali dost, detaily najdete i v našem Klientském servisu v části věnované přímo ČEZ.

Sázku na banky a finanční sektor naopak oproti spekulacím posiluje "trendové uvažování". Vyhlídky světových ekonomik a signály, které vydávají firemní výsledky 4Q 2017 naznačují, navzdory očekávanému útlumu akcií ve prospěch dluhopisů v souvislosti s rostoucími úroky, pokračování růstu ceny akcií z finančního sektoru. Které akcie by ostatně v příznivých ekonomických podmínkách měly růst rychleji než akcie z finančního sektoru?

Volatilita bude - a už jsme toho svědky -  v ostrém souboji akcií a dluhopisů z podstaty věci růst. Nehledě na další podpůrné faktory, které růst volatility posilují. Například posilující česká koruna a oslabující americký dolar. Dál však platí, že neexistuje až tak silný důvod proč se větších výkyvů cen akcií zbytečně obávat. Bude to v příštích týdnech spíš o pevných nervech než o volatilitě. Máme-li být v investování úspěšní musíme více než kdy jindy oddělovat spekulace od dlouhodobých trendů při akceptování zvýšené volatility.

Více praktických  a neformálních informací najdete na Dower.cz a konkrétních doporučení zde!  

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688