Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  05.02.2018 09:14:37

Ekonomická data ukážou na silný přelom roku pro průmysl i tržby v Česku (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Ekonomický kalendář je v nadcházejícím týdnu spíše kratší. Na hlavních trzích se dočkáme údajů z Německa, kde průmysl i zahraniční obchod zakončil loňský rok pravděpodobně v solidním tempu. Dobrá ekonomická výkonnost by mohla udržet euro vysoko. V Česku se dočkáme především prosincových údajů o průmyslu a maloobchodních tržbách. Díky velmi dobré situaci na trhu práce byly loňské Vánoce zřejmě velmi štědré, na což ukázal i výběr DPH v plnění státního rozpočtu.

Německý průmysl zakončil loňský rok solidním růstem

Lednový kompozitní PMI za celou eurozónu bude pravděpodobně revidován mírně směrem dolů. I tak je ale jeho úroveň konzistentní s růstem HDP o 0,8 % q/q, což je výrazně nad naším odhadem 0,5 % q/q. Každopádně ekonomika EMU vykročila do nového roku pravou nohou.

Tovární objednávky v Německu zažily silný konec roku, a to včetně prosince. Růst nových zakázek naznačil i prosincový PMI, když dosáhl historického maxima.

Německý průmysl pravděpodobně v prosinci kompenzoval výrazný listopadový nárůst, když poklesl o 0,5 % m/m. Meziroční dynamika po očištění o nepříznivé kalendářní efekty ale byla pravděpodobně velmi dobrá. Na začátku letošního roku došlo zřejmě k mírnému ochlazení průmyslu, nepříznivý efekt budou mít i stávky.

Dynamika zahraničního obchodu v Německu v prosinci mírně korigovala silný listopadový nárůst. Zahraniční poptávka by měla letos zůstat dobrá, a díky tomu i německé exporty.

To by měla naznačovat i lednová data z Číny. Podle našich odhadů došlo ke zrychlení dynamiky zahraničního obchodu na základě slušné poptávky ze světa, ale i efektu nízké statistické základy z ledna 2017, kdy ekonomiku ochladil začátek čínského nového roku.

Bank of England by měla ponechat měnovou politiku beze změn. Nová prognóza zřejmě ukáže na nutnost mírného zpřísňování měnové politiky v příštích čtvrtletích.

Euro se drží na tříletém maximu

Také minulý týden byl pro společnou evropskou měnu úspěšný. Kurz USD/EUR se držel kolem úrovní 1,240-1,250 a v pátek uzavřel na nejsilnější týdenní hodnotě od konce roku 2014. Euru prospěla solidní ekonomická data, která naznačují pokračování ekonomického růstu i v začátku nového roku. Na druhém břehu Atlantiku dopadlo poslední zasedání FOMC pod vedením Janet Yellen beze změny měnové politiky (v souladu s očekáváním). Dolaru nakonec v pátek prospělo zveřejnění měsíčních ukazatelů z trhu práce, kde nový počet pracovních míst a tempo růstu výdělků překonalo očekávání.

Silný trh práce prospěl vánočním tržbám

Prosincový zahraniční obchod pravděpodobně vykázal schodek 7,4 mld. CZK. Závěr roku bývá tradičně pro obchodní bilanci slabší kvůli růstu dovozů spojených s vánočními útratami.

Situace domácností je díky nízké nezaměstnanosti a růstu mezd nejlepší v historii. To se projevuje ve výrazném růstu maloobchodních tržeb a prosinec se svými vánočními nákupy nebyl výjimkou. Že byly loňské Vánoce opravdu štědré, naznačil i lednový výběr DPH.

Prosinec 2017 měl sice o dva pracovní dny méně než prosinec 2016, i tak ale čekáme solidní meziroční růst průmyslové produkce. Výroba aut se v prosinci zvýšila o 14,5 % y/y, což by mělo táhnout dynamiku celého odvětví.

Polská centrální banka podle našeho i tržního očekávání ponechá měnovou politiku beze změn. První zvýšení sazeb očekáváme až v polovině letošního roku

V lednu podle našich odhadů vzrostl podíl nezaměstnaných na 3,9 % z prosincových 3,8 %. Dosáhl tak zřejmě svého krátkodobého maxima. Důvodem je nepříznivá sezónnost, kterou v lednu ještě zhoršuje vypršení smluv na dobu určitou. V dalších měsících ale bude podíl nezaměstnaných opět klesat.

Korunu posílilo zveřejnění prognózy ČNB

Koruně se minulý týden dařilo. Nejdůležitějším impulsem bylo čtvrteční zasedání České národní banky. Zvýšení repo sazby o 25 bb bylo všeobecně očekáváno, zásadnější tak byla nová prognóza. Centrální banka začala opět zveřejňovat svůj výhled pro korunu. A ten je překvapivě agresivní. Už v Q2 18 předpokládá ČNB posílení koruny pod 25,00 CZK/EUR a průměr Q4 18 by měl činit dokonce 24,60 CZK/EUR. Zatímco naše očekávání pro konec roku jsou prakticky totožné, konsenzus trhu byl výrazně výše (zhruba 24,90 CZK/EUR). Přestože se centrální bankéři snažili ve svém prohlášení znít opatrně, pro investory byla nová prognóza impulsem k nákupu korun. Minulý týden tak česká měna uzavřela na nejsilnější úrovni za posledních pět let: 25,23 CZK/EUR.

Autor: Marek Dřímal

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688