Archeologové našli v Gíze 4400 let starou hrobku. Komu patřila?

Archeologové z Egypta hlásí úžasný objev. V Gíze objevili hrobku, která je podle odhadů 4400 let stará. Patřila zřejmě kněžce Hetpet, která byla v době vlády páté dynastie velmi vážená. Na stěnách se zachovaly nápisy a kolorované kresby.

O významném nálezu informoval v sobotu egyptský ministr pro památky Chálid Ananí. Archeologové objevili hrobku nedaleko slavných pyramid v Gíze, západně od Cheopsovy pyramidy. Kopat na místě začali už v říjnu, až nyní ale potvrdili stáří a původ hrobky.

Pohřební komora byla postavena z hlinených cihel. Na zdech se zachovaly nápisy a barevné kresby, které ukazují kněžku Hetpet při různých činnostech - mimo jiné na rybolovu, u obětního stolu, při slavnostech či s opičkou, které byly v té době domácími mazlíčky.

"Hrobka je ve velmi dobrém stavu. Obrazy zachycují tradiční scény - pasoucí se zvířata, rybolov, chytání ptáků, oběti, pochodující vojáky, sběr ovoce," vypočítal podle portálu NY Times archeolog Mustafa Vazírí, který vykopávky vedl.

Podle týmu archeologů je oblast slibná a mohla by vydat ještě další poklady. Zatím se nepodařilo najít mumii kněžky Hetpet, která bude zřejmě uložena v jiné hrobce. Artefakty, které spadají do období vlády páté dynastie, ale odborníci na místě objevili už v roce 1909.

Hetpet byla kněžkou bohyně Hathor, která měla podobu krávy a byla spojována s mateřstvím, láskou a plodností. Hetpet měla podle historiků úzký vztah s vládnoucí dynastií, patřila k vysokým činitelům.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy