Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  02.02.2018 08:04:22

Čekáme silná data z amerického trhu práce z úvodu roku (Ranní zpráva z finančního trhu)

Klíčovou událostí dne na globální scéně je odpolední zveřejnění reportu z amerického trhu práce. Tentokráte to bude o to napínavější, že budou zároveň revidovány předchozí časové řady. I tak lednová silná data jenom podpoří očekávání březnového zvýšení dolarových sazeb. Ty korunové zvedla ČNB již včera. Další zvýšení čekáme v květnu. ČNB přepokládá, že koruna bude posilovat. S tím lze souhlasit. Dnešek je u nás i v regionu bez nových fundamentálních dat.

Americká ekonomika stále vytváří pracovní místa ve velkém

Lednová čísla z amerického trhu práce budou bezesporu hodně zajímavá. Tradičně je první měsíc v roce příležitostí k roční revizi minulých časových řad. I když je tedy více než pravděpodobné, že prosincových 148 tisíc nových pracovních míst bude revidováno, leden by měl přinést meziměsíčně lepší čísla. Předpokládáme, že americká ekonomika vytvořila na počátku roku 190 tisíc nových pracovních míst. Míra nezaměstnanosti zřejmě stagnovala na 4,1 %, průměrné hodinové výdělky přidaly 0,2 % m/m s tím, že výsledek může být ještě lepší. V 18 státech totiž došlo s počátkem roku ke zvýšení minimální mzdy, což se dotklo zhruba 4,5 milionu pracovníků.

Euro dnes v noci krátce opět přes 1,25 USD/EUR

Včerejšek byl z pohledu společné evropské měny opravdu úspěšný, když euro posilovalo v podstatě celý den. Kurz se tak postupně z ranních kotací pod 1,24 USD/EUR vyšplhal zhruba o cent výše. V průběhu dnešní asijské seance se dokonce krátce podíval nad 1,25 USD/EUR. Finální PMIeurozóny i jednotlivých evropských zemí potvrdila, že evropská ekonomika má na počátku roku našlápnuto směrem k vysoké růstové dynamice. Naopak dolaru příliš neprospěla čísla produktivity za závěrečné čtvrtletí loňského roku, kde byl nečekaně zaznamenán pokles. A zatímco produktivita klesla, jednotkové mzdové náklady vzrostly. Podporu dolar nemá ani od akciových trhů. Mezi investory panují obavy, jak dopadne aktuální výsledková sezóna.

ČNB vidí korunu v Q4 18 v průměru na 24,60 CZK/EUR

Včerejší zasedání ČNB vneslo na trh volatilitu. Již v průběhu dne se koruna tlačila k silnějším hodnotám ve světle očekávaného zvýšení úrokových sazeb. To se nakonec naplnilo. Bankovní rada jednomyslně rozhodla o zvýšení své klíčové dvoutýdenní reposazby o 25 bb na 0,75 %. Pro zbytek letošního roku je ČNB ve výhledu na úrokové sazby velmi opatrná. V samotné prognóze již zvýšení úrokových sazeb v podstatě nepředpokládá. Nicméně podle guvernéra Rusnoka je jedno zvýšení úrokových sazeb velmi pravděpodobné.

ČNB zároveň poprvé od zavedení režimu kurzového závazku v listopadu 2013 zveřejnila prognózu vývoje měnového kurzu. Podle ní ČNB předpokládá průměrný kurz pro závěrečné čtvrtletí letošního roku ve výši 24,60 CZK/EUR. Pod hladinu 25 CZK/EUR by se kurz měl dostat během letošního druhého čtvrtletí. Pro první čtvrtletí roku je naše prognóza v souladu s pohledem ČNB. Ve druhém a třetím kvartále jsou centrální bankéři optimističtější, v závěru roku se oba výhledy opět přibližují. Celkově tak ČNB očekává letos korunu o něco silnější, naopak u úrokových sazeb jsou centrální bankéři hodně opatrní. Podrobněji jsme rozebrali včerejší jednání ČNB v analýze zde http://bit.ly/2BJSksC.

Celkově si tedy včera koruna polepšila. V průběhu tiskové konference kurz krátce spadl těsně pod 25,18 CZK/EUR, aby se po skončení tiskové konference stabilizoval zhruba o 5 haléřů výše. V dalších obchodních dnech již z domova žádné nové fundamenty nepřijdou. Koruna se i ve světle výhledu ČNB může pokoušet nadále testovat silnější úrovně. Úspěšná je koruna i vůči americkému dolaru. Dnešní ranní kotace se pohybují kolem 20,15 USD/EUR. Tak levný byl pro nás dolar naposledy v červenci 2014.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688