Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  02.02.2018 05:39:38

DOWER-D: Volatilní, ale v podstatě pozitivní vývoj bude na akciových trzích pokračovat!

Ve čtvrtek jsme se v pravidelné glose věnovali spekulacím, trendům, volatilitě, dluhopisům, úrokům a akciím a především tomu, jak to všechno spolu souvisí. Celý leden a i tento pátý týden roku dávají uvedená témata do širších a zásadnějších souvislostí. Mimo jiné i proto, že se včera, ve čtvrtek, objevily a potvrdily dvě důležité zprávy. (1) ČNB rozhodla o zvýšení úrokových sazeb a naznačila další vývoj svých příštích rozhodnutí a (2) management ČEZ poodhalil své představy co dál s tuzemským energetickým gigantem.

ČNB svým včerejším rozhodnutím přenesla "celosvětové" téma zvyšování úrokových sazeb do českých luhů a hájů. To je dobře. Budeme světu lépe rozumět. Vyšší úroky už z principu věci posilují zájem o dluhopisy a utlumují akcie. Silné důvody k růstu mají ale v současné době i akcie. Které impulzy převáží? Které faktory v souboji dluhopisů s akciemi budou mít navrch? Výraznou roli sehrají spekulace. Aktuálně jsou ve prospěch akcií ve hře dvě. (i) Sázka na ČEZ a (ii) víra v posilující bankovní a finanční sektor.

Sázka na ČEZ vychází z již formulovaného, ale ne ještě rozhodnutého, byť na ně vedení ČEZ netrpělivě čeká, rozdělení ČEZ na více subjektů. Zdá se, že převažuje rozdělení na dva subjekty. Třešničkou na dortu se může stát účast drobných investorů. Je jich okolo 30%. Většinu akcií si však v ČEZ drží stát.

Věcnou podstatou "problému zvaného ČEZ" je financování nových jaderných reaktorů a s nimi související odpověď na otázku: jsou vůbec nutné? Akciová komunita je přesvědčena, že se ČEZ dělit bude a že dělení vždy s sebou nese růst ceny akcií a tak se podle toho i chová. To je ostatně i důvod, proč cena akcií ČEZ od srpna minulého roku tak vytrvale roste, graf 1. Zatím se jednalo o růst daný první fází spekulací - očekávanou zprávou o rozdělení. Včera, po "oficiálním" oznámení dělení vstoupila spekulace do své druhé fáze. Kam až cena akcií vystoupá? První tipy, opravdu jenom tipy, už jsou na světě. Prý 642 /akcie. Proč ne 650 nebo 635 a proč ne 750 /akcie? Všichni jistě podvědomě vnímáme právě onu spekulaci - je aktuálně hnacím motorem růstu akcií ČEZ.

Graf 1, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 1.2.2018



 

Banky a finanční sektor naopak posilují "trendové uvažování". Vyhlídky světových ekonomik a signály, které vydávají firemní výsledky 4Q 2017 naznačují, navzdory očekávanému útlumu akcií ve prospěch dluhopisů v souvislosti s rostoucími úroky, pokračování růstu ceny akcií z finančního sektoru. Koneckonců, které akcie by v příznivých ekonomických podmínkách měli růst rychleji než akcie z finančního sektoru? A dostáváme se k trendům. Zanechávají na akciových trzích přece jen o poznání významnější stopu než spekulace.

A ještě pár slov k volatilitě, viz úvodní svícový graf. Ta musí v ostrém souboji akcií a dluhopisů, ve kterém existuje spousta důvodů PRO a PROTI oběma aktivům z podstaty věci růst. Nehledě na další podpůrné faktory, které růst volatility posilují. Například posilující česká koruna a oslabující americký dolar. Konečné účtování, investujeme-li v USA, sice povede ke snížení faktické výkonnosti amerických trhů, a nejen amerických, ale i tak půjde, s ohledem na enormní růst ceny akcií v těchto teritoriích, o docela zajímavou výkonnost. Proto nás možná bude v příštích měsících volatilita trápit nakonec nejvíc. Současně ale platí, že neexistuje až tak silný důvod proč se větších výkyvů cen akcií zbytečně obávat. Bude to spíš o pevných nervech než o volatilitě.

Na kapitálových trzích je v současné akumulována spousta peněz. Většinou ve spekulativních pozicích. A to nejen polohách dluhopisy - akcie, ale i v rámci každého jednotlivého konkrétního aktiva, viz vzpomínané banky a finanční sektor. Něco nahoru, něco dolů. Volatilní vývoj bude pokračovat. Počítejme s ním. Bude pomyslným svorníkem zvyšování úrokových sazeb a příštího rostoucího vývoje cen akcií.

Máme-li být tedy v příštích měsících při investování na akciových trzích úspěšní je nutné více než kdy jindy oddělovat spekulace od dlouhodobých trendů při akceptování zvýšené volatility. Krátkodobější pohled nabízí spíš technická analýza. Nabízíme ji v našem klientském servisu. Dlouhodobější směrování trhu - trendy - naopak daleko víc než klasické technické indikátory potvrzují signály fundamentální analýzy. Oba nástroje, technické indikátory i trendy, investorům pomáhají, nicméně investičnímu rozhodování každého z nás investorů nejvíc pomáhá především naše vlastní myšlení a vlastní znalosti a zkušenosti. Těch se držme především.

Více praktických  a neformálních informací najdete na Dower.cz a konkrétních doporučení zde!


DOWER-D










K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.12.2017DOWER-D: Tuzemský akciový trh na prahu růstu! Emil Dočkal (Dower-D)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688