Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  01.02.2018 12:13:23

Co vysvětloval Babiš špičkám EU – pohled z Bruselu


Premiér České republiky Andrej Babiš se staví proti uprchlickým kvótám EU, viní Unii z přílišné těžkopádnosti a protestuje proti přílišnému vlivu Paříže, Berlína a Evropské komise,“ píše na stránkách Politico Siegfried Mortkowitz. A věnuje se širšímu pohledu na našeho premiéra a vztah ČR a EU.

Český premiér opakovaně prohlašuje, že pokud nebude EU brát do úvahy i nesouhlasné hlasy, euroskepse v jeho zemi dál poroste. Nesouhlas se týká zejména uprchlických kvót, a to nejen v ČR, ale i v dalších zemích střední Evropy. Babiš podle svých slov EU na domácí půdě brání, ale objevují se tlaky extrémistických stran, které požadují czexit – odchod České republiky z Unie.

Babišovi oponenti jej viní z populismu, autoritářských tendencí a snahy využít protiimigrační nálady v zemi. Když ale premiér hovořil v Bruselu na české diplomatické misi, charakterizoval sám sebe jako největší (a možná také poslední) šanci na zastavení radikalizace domácí populace. Podle průzkumu Eurobarometeru patří Česká republika mezi nejvíce euroskeptické země Unie a pozitivně ji vnímá jen 30 % obyvatel.

Babiš navštívil Brusel, aby hovořil s prezidentem Evropské komise Jean-Claudem Junckerem a dalšími čelnými představiteli Unie. Mimo jiné prohlásil, že „je třeba většího porozumění pro naši domácí politickou situaci, protože příště už možná pan Okamura dostane 30 % hlasů“. Politico v rámci popisu naší domácí politické scény uvádí i to, že „nově zvolený prezident Miloš Zeman dal Babišovi druhou šanci na vytvoření vlády s většinovou podporou“. Mezi oběma politiky ale nastal určitý rozkol poté, co Babiš radil prezidentovi, aby se zbavil svých poradců, kteří mají mít vazby na Rusko.

Babiš se v Bruselu ohradil proti nařčení z populismu tím, že média jen pasivně přebírají informace od českých novinářů. V rozhovoru pro Politico se opakovaně vracel k tématu migrace a snahy EU alokovat migranty do členských zemí. Evropská komise nyní vede proti České republice, Maďarsku a Polsku v této věci řízení, protože uvedené země alokaci podle kvót odmítají. Babiš stejně jako jiní politici ze střední Evropy tvrdí, že EU by měla migraci řešit posílením vnějších hranic a nabídkou pomoci zemím na Blízkém východě a v Africe.

Babiš dával v Bruselu najevo nadšení pro EU, ale ta podle něj nemůže fungovat, pokud země jako Francie či Německo a také Evropská komise nebudou brát do úvahy názory některých členských zemí. „Evropa neustále na něco čeká – volby v Nizozemí, volby ve Francii, vytvoření koaliční vlády v Německu. Mezitím se Erdogan kamarádí s Putinem a uzavírají dohody o Sýrii. Takové dohody ale máme dělat my a máme přijít s Marshallovým plánem pro Sýrii,“ řekl Babiš.

„V roce 2014 vítali Rakušané všechny migranty, ale Sebastian Kurz tam nakonec vyhrál volby s protiimigrační strategií. Takže Evropa se mění a mění se i lidé a jejich názory,“ uvedl premiér. Euroskepse by pak u nás podle jeho názoru mohla vzrůst i kvůli změnám ve společné zemědělské politice Evropské unie. Snížení dotací by mělo ještě více podpořit antipatie k Unii podobně jako direktivy týkající se vlastnictví zbraní či kvóty. „Pak je těžké vysvětlovat, že EU je dobrý projekt,“ uzavřel Babiš.

Zdroj: Politico



 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688