Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  01.02.2018 09:13:49

Rozbřesk: ČNB by dnes měla zvýšit sazby a zveřejnit předpokládaný vývoj koruny

Přichází další den D a ČNB bude rozhodovat o sazbách. Věříme, že silný růst a vyšší domácí inflační tlaky přimějí centrální banku znovu k akci, a ta zvýší úrokovou základní repo-sazbu o dalších 25 bps na 0,75 %. České tržní sazby šly již v posledních týdnech vzhůru - a investoři tak do značné míry s růstem sazeb počítají. Pro korunu by tak samotné vyšší sazby nemusely znamenat dodatečnou vzpruhu.

Hodně nakonec bude záležet na doprovodných komentářích a na implikované trajektorii kurzu, kterou ČNB začne poprvé s únorovou prognózou zveřejňovat. Prognóza by se v základních parametrech příliš změnit neměla - pro rok 2018 by měla ukazovat růst okolo 3,5 % a inflaci okolo 2,5 %. Současně podle nás bude prognóza předpokládat mírnější zisky koruny (pod 25 EUR/CZK do konce roku), se kterými bude pro zbytek roku konzistentní ještě jeden růst sazeb. Guvernér Rusnok proto na tiskové konferenci nebude muset nijak agresivně mávat jestřábími křídly a nemusí nutně poslat krátké sazby dál vzhůru. Pokud budeme mít pravdu, koruna by neměla bezprostředně po zasedání dostat záminku k dalším výraznějším ziskům.

I tak by si však v průběhu prvního kvartálu měla dál udržet dobrou náladu a časem se může pokusit otestovat výraznější technické bariéry v okolí 25,15/25,00 EUR/CZK. Druhá polovina roku však nemusí být pro korunu již tak úspěšná. Blížící se konec QE v eurozóně může vracet na globální trhy nejistotu a vést k uzavírání spekulativních pozic v koruně. Redukce překoupenosti koruny (odhadujeme, že v koruně jsou stále desítky miliard eur spekulativního kapitálu) ji pak může načas poslat do defenzivy.

TRHY
CZK a dluhopisy
Česká koruna podle našeho názoru do značné míry s dnešním růstem sazeb počítá. Hodně tak bude záležet na nově zveřejněné trajektorii kurzu a doprovodných komentářích guvernéra Rusnoka. Počítáme spíše s tím, že by nemusel dát koruně bezprostředně nový impuls k dalším ziskům…, i když výhled na korunu pro Q1 i Q2 zůstává pozitivní (viz úvodník).

Zahraniční forex
Jak se dalo očekávat, tak Fed na svém lednovém zasedání svoji politiku nijak nezměnil, což se týká nejen úrokových sazeb, ale i doprovodného komentáře. Zde došlo jen k několika změnám, které jdou vesměs na vrub odstranění zmínek o dopadech hurikánů na americkou ekonomiku. Snad jedinou výjimkou je uznání Fedu, že (tržní) inflační očekávání se v posledních měsících pohnula vzhůru. To by šlo interpretovat jako jasně jestřábí signál, avšak dovětek o tom, že inflační očekávání zůstávají nízko, vše dosti relativizuje. Na druhou stranu v druhém odstavci se objevuje přece jenom silnější (jestřábí) přesvědčení Fedu, že se inflace posune v tomto roce vzhůru.

Co se tedy bude dít na březnovém zasedání FOMC, které bude podstatně zajímavější? Budou pravděpodobně zvýšeny úrokové sazby o dalších 25 bazických bodů a novou prognózu Fedu bude komunikovat poprvé jeho nový šéf Jerome Powell. To přitom nemusí být vůbec jednoduchá záležitost, pokud by se ukázalo, že nová prognóza bude viditelně více jestřábí a bude počítat s rychlejším růstem úroků než ta poslední z prosince 2017.

Ropa

Ropa Brent zastavila propad ceny a lehce posiluje nad hranici 69 USD/barel. Děje se tak navzdory včerejším číslům EIA, která poukázala na významný nárůst zásob surové ropy (+6,8 mil. barelů). Navíc, zpřesněná data za listopad minulého roku dokládají, že americká produkce již pokořila rekordní hranici 10 mil. barelů denně, a to poprvé po 48 letech.

Na stranu druhou tyto cenově pozitivní impulzy tlumí jednak vyšší než očekávaný nárůst zásob benzínu (+2 mil. barelů) a jednak pokračující disciplinovanost států OPEC v omezování těžby. Ta byla i v prosinci na vysoké úrovni 138 %, což naznačuje, že současný nárůst cen prozatím nikterak nepodlamuje ochotu kartelu dodržovat stanovenou dohodu.

Akcie
Americké akciové trhy neudržely své zisky z úvodu obchodování a po zasedání Fedu zamířily do červených čísel. Tyto ztráty ale indexy poté umazaly a zakončily mírně v plusu. Zisky si připsala společnost AMD, která po reportovaných výsledcích posílila o 6,8 %. Podobně se po výsledcích dařilo i výrobci letadel Boeing. Jeho akcie přidaly 4,9 %. Společnost Electronic Arts pak po reportovaných číslech zpevnila o 7 %. Nedařilo se naopak farmaceutickým titulům, které v průměru odepsaly více než procento. Eli Lilly oslabila o 5,5 %, Gilead Sciences o 4 % a například Amgen nebo AbbVie o 2,7 %, resp. 3,2 %. Index Dow Jones přidal 0,3 % a S&P 500 stejně jako Nasdaq 0,1 %.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út   9:46  Makro: Smíšený vývoj cen výrobců Research (J&T BANKA)
Út   9:05  Ranní okénko - Bude budoucnost německé ekonomiky nadále vnímána s optimismem? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   9:02  Únorová inflace v Česku pod eurozónou Research (Česká spořitelna)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688