Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
31.01.2018 20:39:23

Teploty prozatím nad nulou, modely trvají na silných mrazech příští týden

 

Před námi je ochlazení. Prozatím ale teploty zůstanou v odpoledních hodinách nad bodem mrazu. Důležité je, že se zima v plné síle vrátí na hory, lyžařům se tak dostane lepších podmínek. Výstupy modelů nadále sympatizují se vpádem arktických mrazů přímo od severu od příštího úterý. Vše se může ještě několikrát změnit, vypadá to ale, že udeří hlavní část zimy, alespoň co do teplot. Ty se mohou dostat pod -10°C ráno a odpoledne zůstanou několik stupňů pod bodem mrazu. Mrazy by potom doprovodilo minimum srážek, takže bohužel sněhovou peřinu si příliš neužijeme. 

Jak to vypadá s počasím v následujících dnech? Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo a naše území přejdou od severozápadu slabé srážky, od 500 až 600 m n. m. sněhové. Teploty +3 až +7°C, na západě celkově trochu chladněji. V pátek proměnlivá oblačnost, ojediněle sněhové přeháňky, jen pod 400 m n. m. i smíšené. Teploty +1 až +5°C. V sobotu bude přeháněk o něco více a opět budou od 400 m n. m. sněhové. Teploty budou podobné, možná někde o stupínek vyšší. V neděli by potom mělo být velmi podobně. Během nocí bude většinou mrznout, a to hlavně od 400 m n. m. a zároveň v údolích kolem vodních toků. Předpověď na další dny prozatím necháme aktualizacím. 

Podle modelů by se od příštího úterý mohla otevřít dálnice pro velmi studený vzduch původem až ze Severního ledového oceánu. Propad vzduchu by sklouzl přes Skandinávii do střední Evropy. Jelikož by se kromě pár sněhových přeháněk jednalo převážně o holomrazy, tak snad bude realita trochu mírnější. Nejteplejší oblečení, co máte ve skříních, tak začněte klidně dávat dohromady. Mrazy jsou potěšující informace pro vlekaře, kteří možná v nižších polohách prozatím často strádali. Dobře se mají letos Alpy a v následujícím týdnu tam má přibýt 40 až 150 cm sněhu.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty