Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  31.01.2018 09:09:04

Fed si vybere oddechový čas, sazby zvýší až v březnu (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnešní zasedání Fedu finančním trhům mnoho nových impulzů nepřinese. Úrokové sazby zůstanou na stávající úrovni, změny se nečekají v makroekonomické prognóze, přičemž po zasedání není naplánovaná ani tisková konference. V eurozóně bude pozornost směřovat na lednovou inflaci. Včera jsme vydali naše nové čtvrtletní Ekonomické výhledy. Více informací naleznete na http://bit.ly/EkVy1Q18cz.

Počet nezaměstnaných v Německu dosáhne další rekordně nízké úrovně

Dnešní zasedání americké centrální banky bude patřit k těm méně zajímavým. Implikovaná trajektorie úrokových sazeb ukazuje pouze 3% šanci, že by Fed mohl na dnešním zasedání sazby zvýšit. Změna se nečeká ani ve stávající makroekonomické prognóze. Po zasedání není navíc naplánovaná ani tisková konference, přičemž významnější změnu rétoriky nelze čekat ani od zveřejněného komuniké. Oceněn bude opět silný trh práce, pozitivněji by mohlo vyznít i hodnocení inflačního prostředí. Ke zvýšení dolarových sazeb podle našeho názoru přistoupí Fed až na svém březnovém zasedání. To je i v souladu s tržními očekáváními, když futures vidí tuto šanci jako 89%.

Počet nezaměstnaných v Německu se podle našeho odhadu v lednu snížil o dalších 16 tisíc. Míra nezaměstnanosti tak zřejmě klesla na 5,4 % a vytvořila nové minimum od sjednocení Německa v roce 1990. Utažený trh práce by se měl odrazit v rychlejším růstu mezd. Ten podle našich odhadů dosáhne v letošním roce 3,0-3,5%.

Výkon evropské ekonomiky euro potěšil

Euro si včera na své konto připsalo 0,4 %, když posílilo na úroveň 1,244 USD/EUR. Společné evropské měně vylepšily náladu výsledky evropské ekonomiky. Podle předběžných výsledků dosáhl růst HDP eurozóny v Q4 17 0,6 % q/q a 2,7 % y/y. Za celý loňský rok si ekonomika připsala 2,5 %, což je nejlepší výsledek od roku 2007.

Po čtvrtečním zasedání ČNB může koruna nakonec oslabit

Ani včera se koruna neodhodlala k výraznějším pohybům. V průběhu úterního obchodování se kurz držel převážně v pětihaléřovém pásmu 25,30-25,35 CZK/EUR. Investoři se již připravují na čtvrteční zasedání České národní banky. Se zvednutím úrokových sazeb se již obecně počítá. Celkové vyznění zasedání však může být holubičí, neboť nová prognóza ČNB zřejmě ukáže pouze na jedno další zvýšení v letošním roce. Výraznější posílení koruny tedy od čtvrtečního zasedání ČNB očekávat nelze. Naopak kurz koruny může ve výsledku i mírně oslabit. My se stále domníváme, že silný ekonomický růst a přetrvávající inflační tlaky umožní centrální bance zvýšit úrokové sazby v letošním roce celkem čtyřikrát. Více se tomuto tématu věnujeme v našich nových čtvrtletních Ekonomických výhledech, které jsme vydali včera (http://bit.ly/EkVy1Q18cz).

Výraznějších změn nedoznaly ani ostatní regionální měny. Polský zlotý zůstal beze změny na úrovni 310,2 PLN/EUR. Maďarský forint pak o 0,1 % oslabil (310,2 HUF/EUR). Nové impulzy mu nedodalo ani včerejší zasedání Maďarské centrální banky, která ponechala současné nastavení měnové politiky beze změny. 

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 18:13  US100 hájí klíčovou podporu 🔔 X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688