TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  31.01.2018 08:12:39

Trump řekl, co chce letos dokázat. Znovu slíbil i zeď proti migrantům

Bilance výsledků prvního roku prezidentského mandátu a výzva ke společné práci obou parlamentních stran byla hlavním obsahem poselství o stavu unie, které v úterý večer (dnes nad ránem SEČ) z kongresové tribuny přednesl prezident USA Donald Trump. V téměř půldruhahodinovém proslovu šéf Bílého domu hovořil hlavně o domácích problémech. Ostře sledované vyšetřování údajného volebního vměšování Ruska šéf Bílého domu nekomentoval.

Podle Trumpa nastal pro Ameriku "nový okamžik", vláda pod jeho vedením buduje "bezpečnou, silnou a hrdou" zemi. Ke spolupráci přitom prezident vyzval obě parlamentní strany.

"Dnes večer vás všechny vyzývám, abyste odložili spory a hledali společný jazyk, abyste dosáhli potřebné jednoty ve prospěch lidí, k jejichž službě jste byli zvolení," řekl Trump. "Nabízím vstřícnou ruku ke spolupráci členům obou stran, demokratům i republikánům, při ochraně našich občanů jakéhokoli původu, barvy pleti nebo vyznání", prohlásil.

 

Podle serveru Politico je pro Trumpa smířlivý tón politickou nutností, protože pokusy zlákat demokraty pro spolupráci v loňském roce nevyšly. Letos Bílý dům čeká ještě těžší období, protože vláda bude prosazovat svůj program v atmosféře politického boje před listopadovými volbami do Kongresu. Republikáni v nich budou obhajovat většinu v obou parlamentních komorách.

 

Bilanční projev byl i předzvěstí hlavních iniciativ prezidenta v nynějším roce. "Chci hovořit o budoucnosti, jaká nás čeká. Nás všechny, společně jako jeden tým, jeden lid, jednu americkou rodinu," řekl prezident. Důraz Trump klade hlavně na modernizaci infrastruktury, pro níž hodlá Kongres požádat o 1,5 bilionu dolarů.

 

Šéf Bílého domu hovořil o zlepšení zdravotní péče, mimo jiné o možnosti poskytnout nemocným v posledním stádiu choroby přístup k experimentálním lékům neschváleným dosud státním regulátorem. Ubezpečil poslance, že chce dál prosazovat ochranu země před ilegální imigrací s pomocí chystaného "spravedlivého kompromisu" s demokraty. Zopakoval, že na jihu země vybuduje "velkou zeď", která zajistí zemi bezpečnost, a že ukončí vízovou loterii a takzvanou řetězovou migraci způsobenou spojováním rodin.

 

O problémech americké zahraniční politiky se Trump zmínil až ve druhé hodině svého proslovu. Připomněl úspěchy boje s Islámským státem v Sýrii a Iráku a oznámil podpis exekutivního příkazu, jímž ponechává otevřenou věznici v kubánském Guantánamu. Kritizované vězení pro osoby podezřelé z terorismu chtěl Trumpův předchůdce Barack Obama zavřít.

 

Trump prohlásil, že Kongres by měl zajistit, aby zahraniční finanční pomoc USA "vždy sloužila americkým zájmům a směřovala výhradně k přátelům, nikoli nepřátelům Ameriky". Příkře odsoudil jaderné ambice Pchjongjangu a řekl, že jeho vláda nebude opakovat staré chyby, které "dostaly Spojené státy do této velmi nebezpečné situace".

 

Bezpříkladná síla je podle prezidenta nejjistější obranou proti hrozbám zlotřilých režimů, teroristických skupin a rivalů, jako je Čína nebo Rusko. Tyto dvě země jsou podle Trumpa "výzvou americkým zájmům, americké ekonomice a jejím hodnotám". O vyšetřování údajného ruského vměšování do předloňských amerických voleb prezident nehovořil. Vztahům s Moskvou ani se spojenci nevěnoval v poselství významnější pozornost.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688