Patria (Patria Finance)
Komodity  |  30.01.2018 17:06:59

Bitcoinová horečka zasáhla realitní trh na Floridě


Horečka kolem bitcoinu, virtuální měny, jejíž kurz v posledních měsících vylétl vzhůru, zasáhla trh s nemovitostmi ve Spojených státech, zvláště na Floridě. Zahraničním investorům umožňují platby v bitcoinech vyhnout se kontrolám převodů měn ve svých zemích a ekonomickým sankcím. Pro praní špinavých peněz ale nákup domu na Floridě za bitcoiny ideální není, napsala agentura AFP.

Na konci roku 2017 se podle realitní společnosti Redfin prodalo na americkém území za bitcoiny 75 nemovitostí - převážně na jihu Floridy a v Kalifornii. "Přijímáme platby v bitcoinech": toto upřesnění se čím dál častěji objevuje v textu prodejních inzerátů na byty v Miami a okolí. Jeden prodávající šel dokonce ještě dál a za svůj byt nabízený za 500.000 dolarů požaduje platbu pouze v této kryptoměně.

A to navzdory její extrémní kolísavosti. Rok 2017 zahájila kurzem 1: zhruba 1000 dolarů (20.411 ) a na jeho konci se díky horečce před vánočními svátky kurz dotkl hranice 20.000 dolarů (408.239 ) za jeden bitcoin. Dnes se obchoduje pod 11.000 dolary. Jeho využití při realitních transakcích je teprve na počátku a zástupci sektoru jsou k němu kvůli jeho silné nestabilitě skeptičtí.

"Dost by mě překvapilo, kdybychom tu za rok napočítali stovky obchodů v bitcoinech," řekl Jay Parker, šéf floridské pobočky realitní kanceláře Douglas Elliman.

Takový druh transakcí může být ale cestou jak investovat ve Spojených státech pro ty, kteří tak nemohou učinit klasickým způsobem, zdůrazňuje ekonom specializovaný na bitcoin z univerzity Barry na Floridě Charles Evans.

Nemovitostní trh "zdá se táhnou mezinárodní investoři, kteří obcházejí neefektivní domácí bankovní a peněžní kontroly a fanoušci virtuálních měn ve Spojených státech," říká Evans.

Když vlády omezují výši transferů umožňuje bitcoin lidem tyto restrikce obejít, vysvětluje Evans. Cizinci hráli na trhu s nemovitostmi na jihu Floridy důležitou úlohu ještě před rozkvětem kryptoměn. Zhruba polovina kupujících je původem z Latinské Ameriky. Za posledních pět let přicházeli podle Národní asociace realitních kanceláří především z Venezuely, následované Brazílií a Argentinou.

Virtuální devizy nabízejí některým cizincům ještě další výhodu: obcházení ekonomických sankcí uvalených Washingtonem. Evans cituje příklad Venezuely, která podléhá přísné kontrole směnného kurzu a v roce 2017 zakusila inflaci 2616 procent. Téměř všichni členové chavezovské vlády prezidenta Nicoláse Madura jsou na sankčním seznamu USA.

Evans navíc zdůrazňuje, že "bitcoin velmi zajímá Íránce, kteří jsou dvojnásobně zasaženi restrikcemi v Íránu a mezinárodními sankcemi".

Že praní špinavých peněz je odrazovým můstkem pro floridský trh s nemovitostmi je otevřeným tajemstvím. Bitcoin ale pro ně není ideální.

"Není to dobrý prostředek pro praní špinavých peněz ve velkém, protože všechny bitcoinové transakce jsou zaneseny ve veřejném registru, takzvaném blockchainu," upozorňuje Evans.

Tento registr "zanechává spoustu digitálních stop, takže stát a federální vláda mají veškeré prostředky, jak si na vás došlápnout", varoval v nedávném rozhovoru pro zpravodajský server Politico bývalý floridský poslanec José Félix Díaz. Sám stojí za loni přijatým zákonem, který zanesl kryptoměny do floridské legislativy proti praní špinavých peněz.

Stejně varuje před placením bictoinem i Parker. "Majitelé nemovitostí se vždy dají vysledovat,"upozorňuje. Zároveň předpovídá, že móda transakcí ve virtuální měně bude pomíjivá stejně jako je nestabilní jejich kurz.

"Jde o reklamu. Riziko není velké. Jedině, pokud by se ta měna zhroutila dříve, než se jí zbavíte", zdůraznil. "Myslím, že lidé, kteří používají bitcoin, aby se pokusili prodat svou nemovitost, to dělají v domněnce, že o nich (noviny) budou psát a nabídnou jim lepší místo pro inzerát.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688