Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.01.2018 11:20:29

Putinův seznam je venku. USA ale sankce neuvalí


Ministerstvo financí Spojených států v pondělí místního času zveřejnilo seznam desítek ruských oligarchů a 114 politiků s úzkými vazbami na prezidenta Vladimira Putina. Americká administrativa proti nim ale nové sankce neuvalí. Seznam je zveřejněn v souladu se zákonem, který umožňuje postihnout Rusko za jeho údajné vměšování do amerických voleb v roce 2016, za porušování lidských práv a anexi ukrajinského poloostrova Krym.

Dokument, v kuloárech nazývaný Putinův seznam, obsahuje jména osob napojených na politické kruhy v Rusku. Mezi politiky je jméno premiéra Dmitrije Medveděva, dále Putinových poradců a ministrů včetně ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Dále je na seznamu přes 90 oligarchů s majetkem dosahujícím u každého z nich až miliardy dolarů. Mezi nimi jsou miliardáři Roman Abramovič a Michail Prochorov.

Seznam zahrnuje i jména zahrnutá do probíhajícího vyšetřování ruského vlivu na americké volby. Je mezi nimi průmyslový magnát Oleg Děripaska, pro něhož podle vyšetřovacích dokumentů pracoval bývalý šéf Trumpovy volební kampaně Paul Manafort. Další bohatý podnikatel na seznamu Araz Agalarov byl zase podle médií iniciátorem schůzky Trumpova syna Donalda s ruskou právničkou údajně napojenou na Kreml, která mu údajně nabízela kompromitující materiály na volební soupeřku Hillary Clintonovou.

Ačkoli není seznam přímo spojen se žádnými sankcemi, komentátoři se shodují, že zvláště byznysmenům může přítomnost jejich jména výrazně zkomplikovat podnikání na Západě, když mohou mít například ztíženou cestu k bankovním úvěrům.

Nejužší kruh kolem Putina je už zahrnut do sankcí z roku 2014, které byly uvaleny za anexi Krymu. Rozšířená verze zasahuje podle agentury Reuters hlouběji do ruské podnikatelské elity. Ministerstvo financí uvedlo, že měřítkem výběru byl majetek a "blízké vztahy k ruskému režimu".

Špičky ze Sberbank, VTB, Gazpromu a Kaspersky Lab

Mezi podnikateli jsou například generální ředitelé bank Sberbank a VTB German Gref a Andrej Kostin a rovněž generální ředitel plynárenského gigantu Gazprom Alexej Miller. Figuruje zde rovněž jméno zakladatele antivirové společnosti Kaspersky Lab Jevgenije Kasperského, jehož firma v prosinci zažalovala americkou vládu kvůli tomu, že v obavách z možné špionáže zakázala používání jejích produktů v úředních počítačích.

Z Putinovy administrativy je na seznamu mluvčí Dmitrij Peskov a dvacítka prezidentových poradců. Z vlády pak následují jména tří desítek ministrů.

Váhavé zveřejnění?

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová v prohlášení napsala, že zákon a jeho plnění má odradit od obchodování se zbraněmi. "Domníváme se, že zahraniční vlády upustily od plánovaných nebo už ohlášených nákupů ruských obranných prostředků za miliardy dolarů," stojí v prohlášení.

Kongres loni prosadil zákon o rozšíření sankcí proti Moskvě. Prezident Donald Trump, který si přál vztahy s Ruskem zlepšit, zákon podle Reuters v srpnu podepsal neochotně. Jeho vláda měla na zveřejnění seznamu nejzazší termín do pondělní půlnoci místního času. Podle médií, která seznam napjatě očekávala, svědčí o Trumpově váhavém přístupu k Rusku i fakt, že seznam byl zveřejněn čtvrt hodiny před půlnocí bez jakéhokoli oficiálního oznámení či komentáře.

Seznam byl zveřejněn jen několik hodin po oznámení ministerstva zahraničí, že neuvalí očekávané nové sankce na ruské představitele a firmy spojené s ruským zbrojním průmyslem. Podle ministerstva způsobují ruským zbrojovkám dostatečnou ztrátu dosavadní sankce. Kritici však namítají, že oznámení je dalším projevem příliš mírného Trumpova postupu vůči Moskvě.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688