Centropol (Centropol)
Energie  |  30.01.2018 09:47:22

Quo vadis, ceny energií?

Zatímco v závěru roku 2017 prognózy počasí předznamenávaly chladnou zimu a z pohledu cen elektřiny to nevypadalo příliš příznivě, teplý start tohoto roku napětí zklidnil a ceny elektřiny především s dodávkou na nejbližší měsíce reagovaly na trzích poklesem.

Nejvyšší ceny letošního roku bychom už z celkového pohledu mohli mít za sebou. Dlouhodobý pokles cen nás ale přesto nečeká. I když dlouhodobé predikce nenaznačují razantní obrat k nadnormálním teplotám, měsíc únor je stále před námi. 

“Tento nejchladnější měsíc však ze svých maximálních cen umazal přes 15 % právě vlivem teplého počasí. Zbývající část roku - duben až prosinec - si však drží relativně dražší ceny, i když i zde došlo k poklesu o zhruba 5 a více procent,” uvedl Milan Velner, manažer nákupu energií společnosti Centropol. 

Ještě více reagovaly ceny plynu. Ty poklesly ze svých maxim kolem 21 EUR/MWh na 17,8 EUR/MWh (pokles o více než 17 %). Společně s ropou, která má nyní problémy pokračovat v růstu nad 70 USD za barel Brentu a pokud teploty zůstanou nad normálou a někteří obchodníci začnou nuceně vytláčet plyn ze zásobníků (nebudou chtít plyn držet v zásobnících pro další zimu) a levně prodávat na trhu, může podle Velnera právě plyn reagovat ještě větším poklesem.

Emisní povolenky jsou pod tlakem 

Ostatní energetické komodity zůstávají drahé. Ropa se osciluje kolem 70 USD za barel Brentu, uhlí si drží cenu z konce loňského roku a emisní povolenka je nyní pod velkým tlakem. “Blížící se spuštění stabilizačního fondu - spuštění v roce 2019 s účelem systematicky odstraňovat přebytek volných povolenek k emisi CO2 - a odevzdání povolenek za emise roku 2017 vyhnalo ceny na úrovně z přelomu roku 2011/2012, a to až k cenám nad 9,5 EUR/tunu CO2,” vysvětlil Velner.

Cena elektřiny, která se ve smlouvách pro koncového zákazníka bude projevovat ještě v roce 2019, se od února 2016 v podstatě zdvojnásobila. “Jde o nárůst o 87 %. Prostor pro další růst je již omezený, v souvislosti s vývojem na ostatních komoditách v rychlý cenový propad ale není radno věřit,” upozornil Velner. 

Velký vliv na cenu elektřiny a plynu má především poptávka po elektřině a plynu, stav výrobních zdrojů a zásobníků, emisní povolenky (povolení emitovat oxid uhličitý do ovzduší) a vývoj cen ostatních energetických komodit. “V těchto oblastech evidujeme spíše prorůstové signály, které se mohou později přelévat i do cen elektřiny a plynu,” dodal Velner.

CENTROPOL ENERGY a.s.

Je jedním z nejvýznamnějších dodavatelů elektřiny a plynu v České republice. Obsluhuje na 300 000 odběrných míst z řad domácností, firem a institucí. Firma se dlouhodobě umísťuje v první stovce nejvýznamnějších českých firem v žebříčku, který vyhlašuje Sdružení Czech TOP 100. Centropol je členem Svazu průmyslu a dopravy ČR, sdružujícím zaměstnavatele a podnikatele v ČR. V roce 2016 dosáhl obrat společnosti Centropol bezmála sedmi miliard korun. Majitelem a jediným akcionářem firmy je český podnikatel Aleš Graf.

Více informací na: https://www.centropol.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

21.12.2018Quo Vadis Zhong An? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688