Patria (Patria Finance)
Z domova  |  29.01.2018 08:43:29

Průzkumy: Proč jsme hlasovali, jak jsme hlasovali?


Hlavně rozebírání důvodů opětovného vítězství Miloše Zemana v prezidentských volbách nabídly první povolební hodiny a dny. Zeman podle průzkumu agentury Median vyhrál kvůli tomu, že se mu podařilo ve finále na svou stranu získat více nerozhodnutých voličů i nevoličů z prvního kola. Podle Medianu i společnosti Kantar TNS pro Zemanova rivala Jiřího Drahoše hlasovala velká část jeho voličů hlavně kvůli tomu, aby zabránila znovuzvolení staronového prezidenta.
 
Zeman podle Medianu získal ve finále hlasy 23 procent nevoličů z prvního kola, jeho rival Drahoš jen 12 procent. Drahoš navíc podle Medianu nedokázal k volbám dostat pětinu voličů svých podporovatelů Pavla Fischera, Marka Hilšera a Michala Horáčka.

Drahoše si především jako prezidenta podle Medianu přálo 57 procent jeho voličů, přičemž 37 procent jeho voličů hlavně chtělo, aby nevyhrál Zeman. Podle šetření Kantar TNS byl tento poměr 52:47. Obě šetření se shodla na tom, že Zemana především kvůli získání prezidentského úřadu volily tři čtvrtiny jeho voličů, zatímco zhruba pětina voličů mu odevzdala hlavně protidrahošovské hlasy.

Zájem sázkařů o volbu prezidenta republiky byl zhruba šestkrát vyšší než v případě prvních prezidentských voleb v roce 2013. Podle bookmakerů sázkových kanceláří šlo o rekordní politickou nesportovní událost. Fortuna eviduje nejvyšší výhru 4,2 milionu korun při vkladu 2,2 milionu v kurzu 1,91 na vítězství Zemana.

Ruský tisk v reakcích na znovuzvolení Zemana zdůraznil, že na Pražském hradě setrvá dalších pět let stoupenec přátelských vztahů s Moskvou a odpůrce sankcí, které Západ vyhlásil proti Rusku po anexi Krymu. Americká média psala o dalším vítězství v rámci populistické vlny, server Fox News označil Zemana za "protrumpovskou" hlavu státu. Většina západních médií píše o Zemanovi jako o hlasitém odpůrci imigrace, který je zastáncem užších vztahů s Ruskem.

Policie zatím nestanovila právní kvalifikaci vyšetřování incidentu, při němž byli v sobotu v Zemanově volební štábu napadeni někteří novináři. Zatím se jí nepřihlásil žádný zraněný nebo poškozený. Nevládní organizace Reportéři bez hranic (RSF) dnes vyzvala čelní představitele v České republice, aby potyčku odsoudili. Podobný incident podle RSF nemá v demokratické společnosti místo. "Důrazně odsuzujeme útoky proti několika novinářům v době, kdy bylo oznamováno znovuzvolení prezidenta Zemana," uvedla šéfka pobočky RSF pro Evropskou unii a Balkán Pauline Adesová-Mévelová. Podle ní je nepřijatelné, aby příznivci politického vůdce této úrovně fyzicky napadali žurnalisty, kteří jen dělali svou práci.

Zeman vyhrál volby ve většině měst jižní Moravy, která v loňském roce jako prezident navštívil a debatoval tam s občany. Podpořilo ho více lidí v Moravském Krumlově, Veselí nad Moravou, Letovicích, Ivančicích nebo Bučovicích. K Drahošovi se přiklonila Strážnice, Kozojídky nebo Kuřim, kde také jeho soupeř diskutoval s občany.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688