TNBiz (TN.cz)
Volby  |  29.01.2018 07:06:23

Volby prezidenta, sčítání hlasů v 1 minutě. Jak rychlí byli u vás?

Poté, co se v Česku uzavřely volební místnosti, začalo rychlé sčítání hlasů, které měly rozhodnout u budoucí hlavě státu. A trvalo pouhých 16 minut, než první okrsek dokázal sečíst, zapsat a předat všechny hlasy. Letos rekord pokořili v Sedlčanech.

Podívejte se také: Volba prezidenta republiky - Výsledky hlasování za územní celky

Volební místnosti pro druhé kolo prezidentské volby se uzavřely v sobotu s úderem 14. hodiny. Jako první svou zápisnici předali komisaři z pátého okrsku v Sedlčanech ve Středočeském kraji. Sečteno, zapsáno a předáno měli za rekordních 16 minut a 5 sekund. Hlasovalo totiž "jen" 54 lidí.

Počítání hlasů naopak nejdéle trvalo v okrsku č. 45 na Praze 3, kde komise vydala až 1 082 obálek. Sečteno a předáno měli až po 3,5 hodinách od uzavření volební místnosti. Průměrný čas počítání hlasů v celé republice byl 58 minut a 28 vteřin.

"Pokud se podíváme na časosběrnou mapu, vidíme zajímavou věc - to, že se Praha sčítá jako poslední, není až tak úplně pravda. První výsledky z Prahy se již objevují kolem 25. minuty po skončení hlasování,“ uvádí volební expert Daniel Kerekes. Dodává také, že poslední výsledky jsou doopravdy z velkých sídlišť v Praze, a proto často na závěr mění průběžné statistiky.

Doktorand na brněnské katedře politologie zdůrazňuje, že volební komise by neměly závodit v rychlosti počítání. "Šestnáct minut je velmi krátký čas na to, aby komise sečetla voličské seznamy, zapečetila materiály, spočítala obálky a hlasy, sepsala zápis, zkontrolovala, zda je vše v pořádku a zápis bezpečně dovezla na sběrné místo statistického úřadu,“ dodává Kerekes.

Zároveň dodává: "Nejvyšší správní soud v posledních sněmovních volbách odhalil v práci komisí nedostatky a poměrně velkou chybovost. Z toho důvodu by se organizace voleb měla více soustředit na kvalitu počítání, než na zkracování času. S tím by samozřejmě měly souviset i odměny pro členy komisí."

Autorem mapy je Daniel Kerekes, který působí jako konzultant v POLITICALCONSULTING.SK a jako doktorand na katedře politologie Masarykovy univerzity.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688