Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.01.2018 08:23:29

Víkendář: Německá verze arogance moci

Německá kancléřka Angela Merkelová úplně změnila svůj přístup k uprchlíkům, neobtěžovala se o tom ale něco říci veřejnosti. Podle Dirka Kurbjuweita z Der Spiegel je podobná „panovačnost“ ukázkou toho, jak se chovají lidé, kteří svou funkci zastávají už příliš dlouho.

„Již nejde o lidi, ale o čísla. Tedy o počet uprchlíků, kteří přijdou do Německa. V minulém roce bylo přijato 223 000 žádostí o azyl, což je mnohem méně než 746 000 žádostí obdržených v roce 2016. Toto nové číslo se Merkelové hodí, protože je velmi blízko hranici 220 000, o které se hovoří během stávajících jednání o vytvoření nové vládní koalice,“ píše novinář.

Pokles žádostí o azyl je podle Kurbjuweita odrazem změny vládní politiky, která ale nebyla nikdy jasně sdělena a vysvětlena veřejnosti. Jde o posun od otevřených hranic k odmítání uprchlíků. Merkelová v roce 2015 prohlásila, že pokud Německo není schopno uprchlíkům v nebezpečí ukázat vlídnou tvář, „není to její země.“ Tímto jejím humanitárním postojem byly inspirovány i jiné země, ale nyní už tvář Německa není ani zdaleka tak vlídná.

„Merkelová tak podle vyřčených slov zřejmě ztratila svou zem, ale nezdá se, že by jí to nějak vadilo,“ píše novinář. Poukazuje i na to, že kancléřka v roce 2016 vyjednala dohodu s Tureckem, která měla v podstatě uzavřít uprchlickou cestu vedoucí přes Turecko a moře do Řecka. Navíc stanovila horní limit 1 000 osob měsíčně vztahující se k příchodu rodinných příslušníků uprchlíků. O tomto limitu se ale podle Spiegelu nesmí oficiálně hovořit a nachází se příliš nízko: „Každému by mělo být jasné, že pokud se mají muži dobře integrovat do společnosti, jejich šance jsou nejvyšší v případě, že žijí se svými rodinami.“

Německo samozřejmě není schopno přijímat 750 000 žadatelů o azyl ročně bez toho, aby se pro něj nestali příliš velkou zátěží. Není ale v pořádku, když došlo k naprosto tichému a významnému obratu v politice proto, že se Merkelové již nehodila. „To je její styl a platí to již delší čas. Nicméně liberální demokracie spočívá v tom, že lidé spolu hovoří. Tentokrát to ale od Merkelové není jen ukázka její panovačnosti, ale také pohrdání lidmi. Uprchlíkům totiž nepomáhali pouze politici, ale i běžní lidé, kteří si vyhrnuli rukávy a pracovali tam, kde stát nebyl připraven,“ píše Der Spiegel.

S uprchlíky jsou v Německu „enormní problémy“, ale namístě není „realitou nepodložená hysterie“. Liberální společnost očekává, že se o všem bude otevřeně debatovat a pokud dojde ke změně politiky, půjde o transparentní proces. Už proto, že lidé pak mohou říci, že je vláda bere vážně. „Pokud jsme ale v situaci, kdy se nesmí používat výraz horní limit, spíše to připomíná mateřskou školku. Jestliže někdo odmítá diskusi, jde o známku monarchie, ne demokracie. Chovají se tak téměř nevyhnutelně lidé, kteří jsou ve své funkci příliš dlouho,“ uzavírá Der Spiegel.

Zdroj: Der Spiegel

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688