Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.01.2018 17:22:26

Summary: Zatímco Intel letí nahoru, Honeywell zůstává téměř beze změny

V dnešním Summary shrne analytik Patria Finance Ján Hladký výsledky společností Intel a Honeywell:

Intel

Výrobce procesních jednotek má za sebou nelehký kvartál, jenž byl poznamenán odhalením nedostatků ve fyzické architektuře čipů. Kvůli těmto chybám, známými pod názvy Spectre a Meltdown, byly procesory zranitelné vůči hackerským útokům.

Jak jsme však předpokládali, tato kauza neměla materiální dopad na výsledky za uplynulý kvartál. Ve světě procesorů, kde v podstatě kraluje duopol Intel a AMD, není příliš možností, jak změnit dodavatele. I proto hlavní finanční metriky bez problémů překonaly většinu očekávání. Tržby posílily o 4 % yoy na 17,1 mld. USD, přičemž trh předpokládal 16,4 mld. USD. Změna produktového mixu (k tomu se vrátíme později) a snížení režijních nákladů vytáhly nahoru jak hrubou marži (+140 bps yoy na 63,1 %), tak tu provozní (+420 bps yoy na 31,8 %). Tyto faktory vykrystalizovaly v čistý zisk na akcii ve výši 1,08 USD (+40 % yoy), což je o 21 centů nad konsensem.

Zmiňovaná změna produktového mixu je zjevná po rozpadu na jednotlivé divize. Tržby Client computing group (procesory pro osobní PC) ubraly 2 % yoy hlavně kvůli tlakům na ceny (Notebook ASP -5 % yoy; Desktop ASP -2 % yoy). Na druhou stranu tady máme Data center group (procesory pro datová centra), jejíž příjmy narostly o skvělých 20 % yoy díky rostoucím cenám (ASP +8 % yoy) i objemům (unit volumes +10 % yoy). Datová centra jsou rychle rostoucí byznys, jenž skvěle vyvažuje stagnující osobní PC. Ke všemu si ještě operuje s výraznějšími úsporami z rozsahu, čímž jsou jeho marže v rámci společnosti nadprůměrné. Rostoucí podíl této divize na celkových tržbách proto tahá marže společnosti nahoru.

Dle slov managementu je nutno počítat s tím, že kauza Spectre/Meltdown se projeví na výsledcích v dalším kvartálu. Zároveň však dodává, že to nepokládá za pravděpodobné. V prvním čtvrtletí roku by se měly tržby dostat do intervalu 14,5 – 15,5 mld. USD (konsensus 15 mld. USD) a čistý zisk na akcii mezi 0,65 – 0,75 USD (konsensus 0,72 USD).

Pro rok 2018 jsou tržby směřovány do rozmezí 64 – 66 mld. USD (konsensus 64 mld. USD) a čistý zisk na akcii 3,37 – 3,73 USD (konsensus 3,44 USD). Díky daňové reformě se počítá s efektivní daňovou sazbou na úrovni 14 % (doteď cca 20 %). Rekordní výsledky a daňovou úsporu management využije k navýšení dividendy o 10 % na 1,2 USD.

Výsledky nelze hodnotit jinak nežli veskrze pozitivně. Tak to ostatně vidí také trh, jenž táhne akcie vzhůru o 10 %.

Honeywell

Průmyslový konglomerát již tradičně mírně překonal tržní konsensus. Tržby se pošouply vzhůru o 9 % yoy na 10,8 mld. USD, přičemž konsensus byl nastaven o 100 mil. USD níže. Ukazatel EBIT se vlivem jednorázových položek sesunul o 4 % yoy, nicméně očekával se posun až o -8 % yoy. Po abstrahování od těchto položek se díváme na expanzi provozní marže o 30 bps yoy na úroveň 19,3 %. Čistý zisk na akcii upravený o jednorázové položky se usadil na 1,85 USD (+6 % yoy), což je jen o 1 cent více, než kam směřovaly predikce. Potěšil nás solidní volný cashflow čítající 1,8 mld. USD.

Růst tržeb vykázaly všechny části Honeywell. Medaili za zásluhy si však odnáší Aerospace (komponenty pro letecký průmysl), jenž se může pyšnit také nejrychleji rostoucím provozním ziskem. Jeho tržby narostly o 6 % yoy na 3,9 mld. USD a provozní zisk až o 20 % yoy na 890 mil. USD (marže 23 %). Tím si drží svoje postavení jako nejprofitabilnější segment celého Honeywell. Ještě dodáme, že vývoj opět reflektuje dobrou situaci v sektoru konstrukce letadel.

Výhled pro další kvartál předpokládá interval čistého zisku na akcii 1,87 – 1,93 USD (konsensus 1,83) s organickým růstem tržeb o 2 až 4 % a provozní marží (minus jednorázové položky) rozšiřující se o 30 – 60 bps yoy

Nižší daňová sazba (22 až 23 %) se v roce 2018 promítne do čistého zisku na akcii v rozmezí 7,75 až 8,0 USD (předešlý výhled 7,55 až 7,80 USD) s tržbami 41,8 – 42,5 mld. USD. Střední hodnoty tohoto výhledu v podstatě odpovídají konsensu, jenž je v současnosti nastaven na 7,93 USD, respektive 42,2 mld. USD.

V kostce můžeme říci, že výsledky asi nikoho nenadchnou, ale ani neurazí. Zapravdu nám dává také trh, jenž akcie posouvá vzhůru jen o 1 %.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

06.08.2020Sazby podle očekávání zůstávají beze změny Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
18.12.2019Úrokové sazby ČNB zůstávají beze změny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.12.2018Nezaměstnanost zůstává beze změny ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688