Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Alternativní investice  |  26.01.2018 10:38:10

Hosp (TenX): 4 faktory, které mohou přivodit pád kryptoměn


Julian Hosp ze společnosti TenX definoval 4 hlavní rizikové faktory pro kryptoměny. Společnost TenX poskytuje lidem kreditní karty určené pro platby kryptoměnami a proto pečlivě zkoumá možná rizika, která by mohla přivodit existenční problémy celému kryptoměnovému sektoru případně jednotlivým měnám.

Prvním velkým rizikem je podle Hospa REGULACE.
Regulovat samotné kryproměny není možné, ale je možné regulovat pravidla a způsoby jejich obchodování případně zakazovat jejich držení či obchodování s nimi, zavírat či zakazovat jednotlivé burzy či služby s nimi spojené. Regulace v jedné zemi v tomto ohledu není účinná a vede pouze k přesunu investorů do země jiné. Podle Hospa bude klíčový přístup USA a Evropy k regulaci kryptoměn. Čína již zakázala obchodování s virtuálními měnami, ale k výraznějšímu negativnímu efektu nedošlo kvůli zmíněnému "odklonu". Zákaz v rozvinutých zemích by mohl mít naproti tomu velmi silný dopad. Hosp dává této variantě cca 10procentní šanci pro tento rok. Pokud k ní skutečně dojde lze počítat s propadem o cca 50%.

Druhým rizikem jsou BURZY
Ještě v roce 2014 jediná burza Mt.Gox prováděla cca 70% všech obchodů s bitcoiny. Poté co oznámila přerušení obchodování kvůli napadení propadly ceny o 80%.
Aktuálně je objem obchodů mnohem diverzifikovanější a podle odhadů žádná z hlavních burz nemá ani 10procetní podíl na celkovém objemu obchodů. Některé burzy ve vrcholné fázi kryptoměn vykazovaly enormní přírůstky nových uživatelů (Binance... 200 000 nových účtů během jediné hodiny).
Velké množství burz je oním rizikem. Správci burz vynakládají enormní úsilí ochránit účty svých účastníků, ale především u menších z nich se toto může ukázat problematické. Pokud dojde k nějakému napadení kterékoli menší burzy bude to mít potenciálně devastující efekt na příliv nových účastníků a to může fatálně zasáhnout všechny tedy i větší organizátory.
Ohrožení z tohoto směru dává Hosp šanci na naplnění cca 25% s potenciálem vymazat 10-15% hodnoty.
Reálnost zmíněných obav dobře dokresluje dnešní zpráva o problémech japonské burzy Coincheck - blíže viz Japonská kryptoměnová burza Coincheck zastavila výběr prostředků a zastavila obchody mimo bitcoin

Nákupy na DLUH
Některé burzy umožňují uživatelům nakupování kryptoměn prostřednictvím jejich kreditních karet často navíc s použitím nemalé páky. Podle některých odhadů 3-4% případů takových nákupů končí neschopností uživatele zaplatit. Většina "hráčů" hraje na růst kryptoměn. Pokud tyto náležitě nerostou, ale pohybují se třeba i jen "do strany" může to působit větší potíže a nutné uzavírání pozic z důvodu vypořádání plateb.
Tomuto riziku Hosp přiřazuje relativně velkou možnost naplnění 20-25% s pouze mírnějšími ztrátami na úrovni 5-10%.

Syndrom TETHERU
Tether je v současnosti jediná virtuální měna, která je zatím podložena respektive kryta odpovídajícími prostředky.  Tether odpovídá svou hodnotou 1 USD, jež je uložen ve zvláštním depositu. Tržní kapitalizace tetheru je nyní na úrovni 1,6 mld. USD. Podle odhadů však v systému není zmíněných 1,6 mld. USD. Na tether je navázáno několik dalších virtuálních měn. Pokud se ukáže, že podkladová hodnota tetheru je nižší, může to způsobit "prozření" trhu a jeho pokles.
Tomuto riziku Hosp přiřazuje pouze 10procentní šanci naplnění se ztrátami na úrovni 10-15%.

Celkově Hosp přirovnává trh kryptoměn k dominové skládačce. Pokud jedna kostička padne může to spustit lavinu a dokonce pád celého systému. Hosp sice nemyslí, že v tomto roce dojde k něčemu tak výraznému, ale uvedl, že je připraven přesunout své prostředky z kryptoměn jiným směrem, pokud dojde k naplnění některého zmíněného rizikového faktoru.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688