Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  26.01.2018 09:32:24

Americký HDP za Q4 vykáže nižší dynamiku, struktura však potěší (Ranní zpráva z finančního trhu)

Růst HDP ve Spojených státech v Q4 17 zřejmě zpomalil na 2,4 %. Struktura růstu však potěší. Hlavním tahounem by měla být domácí poptávka, významnou brzdou byly naopak čisté exporty. Prosincová peněžní zásoba v eurozóně by měla stagnovat na listopadové úrovni. V regionu je dnes kalendář ekonomických událostí prázdný.

Výkonnost americké ekonomiky zkrouhly čisté exporty

Ve Spojených státech bude dnes zveřejněn růst HDP za Q4 17. Zatímco v Q2 a Q3 17 dynamika růstu překračovala 3 % q/q anualizovaně, v závěrečném čtvrtletí loňského roku dosáhla „pouze“ 2,4 % q/q. Více než samotné tempo růstu HDP však bude zajímavá jeho struktura. Zatímco ve druhém a třetím čtvrtletí přidala domácí poptávka v průměru 2,3 %, v Q4 17 by to mělo být výrazných 3,8 %. Vyšší by měla být jak spotřeba domácností tak i investice. Čisté exporty byly zřejmě naopak výraznou brzdou.

V eurozóně bude dnes zveřejněn pouze růst peněžní zásoby za prosinec. Ten v prosinci pravděpodobně stagnoval na listopadových 4,9 % y/y. Kvůli postupnému omezování nákupů aktiv v rámci programu kvantitativního uvolňování však bude růst peněžní zásoby v letošním roce pravděpodobně zpomalovat. Na druhou stranu úvěrová aktivita v privátním sektoru vykazuje známky zvyšování úvěrové aktivity, což by mělo pokles peněžní zásoby brzdit.

Vystoupení Draghiho poslalo euro na nové tříleté maximum

Hlavní událostí včerejška bylo zasedání Evropské centrální banky a následná tisková konference Maria Draghiho. Ten prohlásil, že ekonomika eurozóny zrychluje více, než se čekalo. Jádrovou inflaci považuje za stále utlumenou, ve střednědobém horizontu však očekává její růst. Zároveň varoval, že současná volatilita devizového kurzu představuje pro ECB zdroj nejistoty, který je třeba sledovat. Zopakoval také, že úrokové sazby zůstanou beze změny delší dobu po skončení programu kvantitativního uvolňování. Euro na vyznění tiskové konference reagovalo posílením o 1 % a vytvořilo tak nové tříleté maximum na úrovni 1,254 USD/EUR.

Koruna vůči dolaru se blíží k 20 korunové hranici

Na kurzu koruny se ve čtvrtek podepsala absence zajímavějších dat z reálné ekonomiky i začátek mediální karantény České národní banky. Domácí měna se vůči euru držela v šestihaléřovém pásmu 25,35-25,41 CZK/EUR a ani objemy obchodů nebyly nikterak oslnivé. Na vystoupení prezidenta Draghiho na tiskové konferenci ECB koruna v podstatě nereagovala. Vytěžil z něho však kurz koruny vůči americkému dolaru, který se díky silnějšímu euru dostal ještě o něco blíže k 20 korunové hranici. Kolem úrovní 20,29 USD/CZK se pohyboval naposledy v červenci 2014.

Dnešek devizovému trhu mnoho zábavy neslibuje. Kalendář ekonomických událostí je v celém regionu prázdný, a tak se středoevropské měny budou muset spoléhat na dění na zahraničních trzích. Českou korunu tak zřejmě čeká další poklidný den.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688