Topíte dřevem? Nechte ho alespoň rok vyschnout, nejvíce zahřeje habr a dub, kompromisem je bříza

Jakým dřevem topit v krbu?

Praskání dřeva v krbu má své kouzlo a dokáže skvěle doplnit příjemnou rodinnou atmosféru. Přesto byste měli být maximálně obezřetní, aby při praskání neodlétl doutnající kus dřeva a nepropálil domácí vybavení nebo dokonce nezpůsobil požár. Nejvyšší výhřevnost ze všech stromů má habr, za který si ale připlatíte. Dobře zatopíte i dubem, ale oba stromy schnou až dva roky. Velmi žádaným dřevem na topení je bříza, která sice nemá tak vysokou výhřevnost, ale schne pouze rok a nepraská.

Pokud vybíráte dřevo a nejste si jistí, který typ je nejvhodnější, sledujte tři základní atributy - výhřevnost, dobu schnutí a míru, jak moc dřevo praská. „Proschlé dřevo výrazně lépe hoří, saze z něj nejsou mastné a výhřevnost je také výrazně vyšší. Aby sušené dřevo dýchalo, je dobré vybrat pro jeho uskladnění návětrné místo a silnější špalky rozštípnout. Je logické, že rozštípané nebo nařezané dříví schne rychleji než to ponechané v kulatině. Zároveň se vyplatí hranici zastřešit, nebo skládat tak, aby voda a sníh stékaly. Hranici podložte proti zemní vlhkosti,“ radí Martin Patřičný, český výtvarník a autor knih, jehož umělecká i knižní tvorba se točí kolem dřeva a dodává: „mokré dříví sice taky hoří, například bříza nebo akát, avšak při hoření spotřebuje dřevo velkou část tepla na odpaření vody, kterou obsahuje. Ovšem pokud není zbytí, takový špalek polosyrového akátu vydrží v kamnech klidně celou noc,“ radí Patřičný.

Druhým faktorem, který je vhodné při výběru dřeva sledovat, je výhřevnost, která se dá docela dobře měřit. „Normou v některých tabulkách výhřevnosti dřev je buk, to znamená, že například údaj u smrku 0,75 říká, že dá oproti buku o čtvrtinu méně tepla. Poměr výhřevnosti mezi dřevem a hnědým uhlím je zhruba 2:3. Výhřevnost přímo souvisí s hustotou, a tedy i s tvrdostí a váhou,“ doplňuje milovník dřeva. Podle Patřičného má jednu z nejvyšších výhřevností dub a habr. Hned za nimi je jasan a buk.

Nešvarem, se kterým se ale často můžete při koupi setkat, je neznalost dřeva u prodejců. „Bohužel se palivové dříví na některých místech prodává jen v rozlišení na tvrdé a měkké a prodejci často neví, o jaký typ dřeva jde, nebo jak dlouho schlo,“ upozorňuje Patřičný.

Dřeviny nevhodné k topení v otevřených ohništích (krbu)

smrk, borovice, modřín, jedle

 

Dřevo, vhodné k topení v otevřených ohništích (krbu)

bříza, dub, javor, jasan, topol, lípa, buk, habr

Při práci se dřevem dbejte na bezpečnost

Práce se dřevem není nic tak úplně jednoduchého. Pokud se chystáte si připravit dřevo na topení, měli byste znát alespoň pár základních pouček. „Obecně platí, že tvrdé dřevo hoří déle než měkké a dá víc tepla. Navíc se s ním lépe pracuje. Důležité je ale znát pomůcky pro práci se dřevem. Kvalitní sekera se zdravým topůrkem je základ,“ doporučuje Patřičný a dodává: „Seker je celá řada druhů. Existují ale dva základní typy – odvětvovací, která slouží na osekávání větví s rovným ostřím a sekera štípací, jenž má ostří mírně zaoblené, aby dobře oddělovalo dřevní vlákna. Cílem tedy není hluboké vnikání, ale oddělení,“ upozorňuje autor Velké knihy o dřevě.

Kvalitní nástroje jsou pro práci se dřevem základ a určitě na nich nešetřete. Špatně nasazená a viklavá sekera je smrtelně nebezpečný nástroj. Nikdy také nepřidržujte špalek při sekání rukou. Pokud nemáte se sekáním praxi, vždy se při štípání trefujte mezi suky a směrem od středu k obvodu.

Martin Patřičný zasvětil dřevu celý svůj život. Má za sebou už přes sto výstav, vydal devět knih o dřevě a společně s Václavem Větvičkou a Hanou Hegerovou vyhlásil v roce 2000 Den stromů. Další informace naleznete buď na webu patricny.com nebo přímo ve Velké knize o dřevě, jejíž je Martin Patřičný autorem.

VÝHŘEVNOST JEDNOTLIVÝCH DŘEVIN

Habr – 2 200 kWh/prm

Dub – 2 100 kWh/prm

Buk – 2 100 kWh/prm

Jasan – 2 100 kWh/prm

Bříza – 1 900 kWh/prm

Javor - 1 900 kWh/prm

Borovice – 1 700 kWh/prm

Modřín – 1 700 kWh/prm

Smrk – 1 600 kWh/prm

Jedle – 1 500 kWh/prm

Olše – 1 500 kWh/prm

*kWhkilowatthodina

*prm – prostorový rovnaný metr



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky