Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  25.01.2018 06:06:15

Jaký bude dlouhodobý rozpočet EU 2021 – 2027? Zapojte se do veřejné konzultace

Současná Evropská komise předloží svoje poslední návrhy směrnic a regulací letos v květnu, aby poslanci stihli projednat legislativu ještě před koncem svého mandátu. Jako obvykle přitom začíná veřejnými konzultacemi, do kterých prostřednictvím on-line formulářů promlouvají občané, samosprávy i firmy. Od Nového roku otevřela debatu především o dalších veřejných investicích.

Když Evropská komise navrhuje nové právní předpisy, často přitom argumentuje, že vychází z veřejného mínění, které zjišťuje prostřednictvím otevřených konzultací. V začínajícím roce 2018 už stihla zahájit několik nových debat.

Kdokoli může navrhnout, jak bychom měli využívat finanční fondy Evropské unie. Dalšími tématy jsou regulace, nebo deregulace stavebního a potravinářského průmyslu. Komisaři řeší taky migraci a bezpečnost, rozvoj venkova a venkovní hluk.

Unie po roce 2020 a strategická infrastruktura

Evropská unie krátkodobě hospodaří na základě jednoletého rozpočtu, dlouhodobě však funguje v sedmiletém finančním rámci. Komise chce letos navrhnout, jak budou vypadat výdaje v letech 2021 až 2027. Ještě předtím vypsala veřejnou konzultaci. ZDE můžete odpovídat, kde vidíte priority a dosavadní úspěchy – zdali například v nízkouhlíkovém hospodářství, nebo spíše v bezproblémovém pohybu zboží, pracovní mobilitě, kvalitě úřadů, bezpečném potravinovém řetězci atd.

Speciální kapitolou nového finančního rámce bude “strategická infrastruktura”, kvůli které běží další veřejná konzultace. ZDE najdete příslušný dotazník. Respondenti tam například hodnotí transevropské (dopravní, energetické, komunikační) sítě, dodávky energie, vesmírné projekty atd. Zároveň formou uzavřených odpovědí i vlastními slovy navrhují, jak zjednodušit formální procesy a snížit administrativní zátěž.

Obě tyto dvě konzultace končí 8. března.

Nový inovační fond pro průmyslníky

Komise zároveň navrhne nový “inovační fond”, a proto vyzývá k další diskusi především průmyslníky, kteří následně využijí nabízené finance. Jako prostředky zamýšlených inovací jmenuje: ocel a železo, hliník, měď, ropu, chemii, papírenskou buničinu a papír, biotechnologie, cement, vápno, sklo, keramiku, energii z obnovitelných zdrojů, CO2. Tato konzultace potrvá do 10. dubna a velcí zájemci se mají nejdříve zaregistrovat ZDE.

Stavebnictví a potravinářství

Další diskuse se točí kolem nařízení Evropského parlamentu a Rady (národních ministrů) 305/2011, sleduje tedy “harmonizované podmínky pro uvádění stavebních výrobků na trh”. Komise zjistila, že panují nejasnosti, a proto vyzývá dotčené osoby, aby zaslaly svoje připomínky. Firmy, průmyslová sdružení, obchodní komory a další velcí respondenti se mají nejprve zaregistrovat ZDE. Všichni zájemci dostanou čas do 16. dubna.

Dále přitahuje pozornost nařízení Parlamentu a Rady 178/2002: Tedy “obecné zásady a požadavky potravinového práva”, a zvláště Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), který hodnotí rizika pesticidů, geneticky modifikovaných organismů apod. Občanům prý schází větší transparentnost, a proto jsou vyzváni k diskusi. Dotazník zůstane otevřený ZDE do 20. března.

Venkov a venkovní prostor

Zastupitelé a občané venkovských obcí, ale taky zemědělci a místní spolky jsou vyzváni, aby ohodnotili rozvoj venkova v předchozí “sedmiletce” (2007 – 2013) ZDE. Dotazník tam najdeme do 20. dubna.

Rovněž máme zhodnotit, jaký užitek (ne)přináší směrnice Parlamentu a Rady 2000/14/ES: Jde o regulaci hluku, jejž dělají travní sekačky, manipulační vozíky, nakladače, kultivátory a podobné stroje. Spotřebitelé i obchodníci odpovídají do 18. dubna ZDE, kde bohužel (zatím) chybí česká jazyková verze dotazníku.

Občané mohou taky navrhovat, jak mají evropské peníze pomoci k větší bezpečnosti (ZDE) a ke zvládání migrace (ZDE). Obě tyto dvě konzultace skončí 8. března.

Petr Woff

O tématu píšeme dlouhodobě:

Komise se chytá za nos a chce lepší a jednodušší zadávání veřejných zakázek 6.10.2017

Unie chce překopat spotřebitelskou a zdravotnickou legislativu. Přijímá návrhy 5.10.2017

Evropská komise navrhuje zjednodušit pravidla pro finanční deriváty 10.5.2017

Komise kritizuje pravidla pro rozvoj sítí. Přitakává tak IT sektoru a akademikům 14.12.2016

EU: Jednotný trh hledá cestu pro e-shopy 21.8.2015

TTIP: Emoce vzbuzující partnerství pro různé hráče 2.3.2015

Příspěvek Jaký bude dlouhodobý rozpočet EU 2021 – 2027? Zapojte se do veřejné konzultace pochází z Ekonomický deník


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688