Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  25.01.2018 00:34:05

Evropská komise spustila on-line nástroj k GDPR pro malé a střední podniky


Evropská komise včera zveřejnila pokyny, jež mají od 25. května umožnit přímé a bezproblémové uplatňování nových pravidel na ochranu údajů v celé Unii. Komise rovněž spouští nový on-line nástroj určený malým a středním podnikům.

Nařízení  o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů (General data protection -GDPR) začne platit 25. května. Od tohoto data bude také Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) zodpovědný za jeho dodržování. Do té doby tento úkol připadá vládě.

Vzhledem k tomu, že se neustále vedou debaty nejen v rámci meziresortní pracovní skupiny k GDPR o tom, jakých všech oblastí se toto nařízení dotkne, ale konzultace jsou vedeny také mezi Prahou a Bruselem, rozhodla se Evropská komise vypracovat pokyny, co by národní orgány pro ochranu údajů a další složky státní správy měly ještě udělat pro zdárné završení přípravy.

„Nové nařízení sice stanoví jednotný soubor pravidel přímo použitelných ve všech členských státech, přesto bude v některých aspektech vyžadovat značné úpravy, jako jsou změny stávajících zákonů ze strany členských států či zřízení Evropského sboru pro ochranu osobních údajů. Pokyny rekapitulují hlavní inovace a příležitosti, které se díky novým pravidlům naskýtají, shrnují dosavadní průběh přípravných prací a uvádějí, co musí Evropská komise, vnitrostátní orgány pro ochranu údajů a další orgány v členských zemích ještě vykonat,“ uvádí Evropská komise ve své tiskové zprávě.

Místopředseda Evropské komise pro jednotný digitální trh Andrus Ansip. Foto: wikimedia

Místopředseda Evropské komise pro jednotný digitální trh Andrus Ansip uvedl: „Digitální budoucnost lze stavět pouze na důvěře.Každému člověku musí být zajištěna ochrana soukromí. Mocnější pravidla pro ochranu údajů se v EU budou uplatňovat od 25. května. Jedná se o významný krok vpřed a uděláme vše pro to, aby byl přínosem pro každého z nás.“

Komisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů Věra Jourová, doplnila: „V podmínkách dnešního světa lze říci, že způsob, jakým zacházíme s údaji, do značné míry určí budoucnost našeho hospodářství i naši osobní bezpečnost. Abychom byli schopni reagovat na nová rizika, potřebujeme moderní pravidla. Proto vyzýváme členské státy EU, orgány a podniky, aby zbývající čas využily efektivně a splnily svou úlohu v přípravách na velký den.“

Komise vyzývá vlády členských států EU a orgány pro ochranu údajů, aby byly připraveny a poskytly podporu

Od přijetí obecného nařízení o ochraně údajů v květnu 2016 Komise aktivně spolupracuje se všemi zainteresovanými subjekty, ať už jde o vlády, orgány členských států, podniky nebo občanskou společnost, na přípravách uplatňování nových pravidel.

Tempo příprav se v jednotlivých členských státech různí. Příslušné vnitrostátní právní předpisy zatím přijaly pouze dvě členské země. Členské státy by měly urychlit přijetí vnitrostátních právních předpisů a zajistit jejich soulad s nařízením. Měly by rovněž dbát na to, aby vnitrostátní orgány byly dostatečně finančně a personálně vybaveny a tím byla zaručena jejich nezávislost a efektivita.

Komise vyčleňuje 1,7 milionu eur jednak na financování úřadů pro ochranu údajů, jednak na proškolení odborníků v této oblasti. Vnitrostátní orgány mají k dispozici další 2 miliony eur, které mohou využít při oslovování podniků, zejména malých a středních podniků.

Nový on-line nástroj na podporu uplatňování pravidel v praxi

Výhody a příležitosti vyplývající z nových pravidel nejsou všude stejně známé. Zejména je zapotřebí posílit informovanost malých a středních podniků a podpořit jejich snahy o zajištění souladu s novými pravidly.

Komise dnes spouští nový praktický on-line nástroj, který má občanům, podnikům, a to zejména malým a středním podnikům, a jiným organizacím pomáhat nová pravidla na ochranu údajů dodržovat a smysluplně je používat.

Komise se rovněž zapojí do akcí v členských státech pořádaných s cílem pomoci zúčastněným stranám připravit se na nové nařízení a informovat občany o jeho dopadech.

Hlavní inovace a nové možnosti

Obecné nařízení o ochraně údajů umožňuje volný pohyb osobních údajů na celém jednotném digitálním trhu. Lépe ochrání soukromí Evropanů a posílí důvěru a bezpečnost spotřebitelů. Zároveň otevírá nové příležitosti podnikům, zejména menším firmám.

Pokyny připomínají hlavní prvky nových pravidel na ochranu údajů:

  • Jeden soubor pravidel na celém kontinentu, což pro podniky znamená právní jistotu a pro občany stejnou úroveň ochrany údajů v celé EU.
  • Stejná pravidla platí pro všechny společnosti poskytující služby v EU, a to i kdyby měly sídlo mimo EU.
  • Silnější a nová práva pro občany: právo na informace, přístup k osobním údajům a právo být zapomenut jsou posíleny. Nové právo na přenositelnost údajů umožňuje občanům přesunout své údaje z jedné společnosti do jiné, což poskytne společnostem nové obchodní příležitosti.
  • Lepší ochrana proti porušení zabezpečení osobních údajů: společnost, ve které došlo k porušení zabezpečení údajů, jež by mohlo znamenat riziko pro fyzické osoby, musí událost do 72 hodin nahlásit úřadu pro ochranu údajů.
  • Přísná pravidla a odrazující pokuty: úřady pro ochranu údajů budou mít pravomoc ukládat pokuty až do výše 20 milionů eur nebo (v případě společností) do výše 4 % celosvětového ročního obratu.

Další kroky

V období do 25. května bude Komise i nadále členské státy, úřady pro ochranu údajů a podniky aktivně podporovat, tak aby byla reforma připravena vstoupit v platnost. Od května 2018 bude monitorovat, jak členské státy nová pravidla uplatňují, a případně přijme příslušná opatření. Po jednom roce používání (2019) Komise uspořádá akci, na níž různé zainteresované subjekty vyhodnotí zkušenosti z provádění nařízení. Z toho bude čerpat i zpráva o hodnocení a přezkumu nařízení, kterou musí Komise vypracovat do května 2020.

Souvislosti

Dne 6. dubna 2016 se EU dohodla na rozsáhlé reformě rámce pro ochranu údajů a přijala balíček opatření pro reformu ochrany údajů. Součástí je i obecné nařízení o ochraně údajů (GDPR), které nahrazuje dvacet let starou směrnici. Po dvou letech od svého přijetí a vstupu v platnost se nová celounijní pravidla pro ochranu údajů od 25. května 2018 začnou používat.

V lednu 2017 Komise navrhla uvést do souladu pravidla pro elektronické komunikace (soukromí a elektronické komunikace) s novými standardy světové úrovně, které EU přijala v obecném nařízení o ochraně údajů. V září 2017 Komise navrhla nový soubor pravidel, která upravují volný pohyb neosobních údajů v EU. Spolu s již existujícími pravidly pro osobní údaje umožní nová opatření ukládat a zpracovávat v celé Unii rovněž neosobní údaje, aby se zlepšila konkurenceschopnost evropských podniků a zmodernizovaly veřejné služby. Oba návrhy musí ještě schválit Evropský parlament a členské státy.

Další odkazy Evropské komise k tématu GDPR:

Pokyny Komise

Otázky a odpovědi

On-line nástroj

Informativní přehledy:

– Lepší pravidla pro evropské podniky

– Lepší práva na ochranu údajů pro občany EU

– Další kroky do 25. května 

– Obecné nařízení o ochraně údajů: zajištění jeho prosazování

– Úspěšné provádění reformy v oblasti ochrany údajů: společné úsilí

-red-

O tématu GDPR jsme již psali:

Zákon o GDPR: vnitro dostalo stovky připomínek. Chvojka normu označil za hranou srozumitelnosti 

Anketa mezi obcemi o GDPR: Některá města nevědí, o co jde 28.9.2017

Tuzemské pokuty nemohou být výrazně nižší než v západní EvropěPetr Woff –  21.9.2017

I na fotky dětí na školním webu bude kvůli GDPR potřeba povolení rodičů Jiří Reichl –  15.9.2017

Starostové o GDPR: Kvůli novému nařízení často najmou “sdíleného pověřence”Petr Woff – 13.9.2017

Vnitro v tichosti vydalo manuál pro obce k GDPR: Pověřence musí mít všechny obce! Jiří Reichl –  8.9.2017

GDPR změní praxi i v trestní a soudní oblasti Jiří Reichl – 25.8.2017

Vnitro posílá do „meziresortu“ české GDPR. Očekávají se stovky připomínek Jiří Reichl – 24.8.2017

GDPR – pověřenec pro ochranu osobních údajů bude nedostatkové zboží Petr Maličovský – 21.8.2017

Miliardový dopad GDPR na obce a města Jiří Reichl – 4.8.2017

Obce a města musejí shánět odborníky na IT a právo v jednom. Kvůli implementaci… Jiří Reichl – 24.7.2017

Vnitro připravuje manuál pro obce k GDPR, vznikající paniku mírní Jiří Reichl – 19.7.2017

Senátoři vracejí sněmovně zákon o kontrole, argumentují zájmem malých obcíJiří Reichl – 30.8.2017

Vnitro a ÚOOÚ chtějí snížit hranici pro souhlas se sběrem dat nezletilých na 13…Jiří Reichl – 24.8.2017

Advokáti se připravují na směrnici o ochraně osobních údajů, ČAK je musí zabezpečit – 10.7.2017

Unie posílí ochranu osobních údajů. Ludvík: Bude to stát strašné peníze Petr Woff – 25.5.2017

EET má další problém. Nemohou ho využívat tisíce zrakově postižených Jiří Reichl – 29.3.2017

Příspěvek Evropská komise spustila on-line nástroj k GDPR pro malé a střední podniky pochází z Ekonomický deník


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 22:00  Wall Street Closing Bell & výhled na 20. 9. 18 Grant Capital (Grant Capital)
St 17:53  Kreativní destrukce v plné kráse Patria (Patria Finance)
St 17:04  Významný akcionář se zbavuje svého podílu v Kofole Patria (Patria Finance)






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz - Akcie cz, kurzy měn, forex, zlato.
TOP: Akcie CZ Akcie svět Kurzy měn Komodity Zlato Bitcoin Hypotéky Tarify Energie Kalkulačka Zákony Práce Školení Počasí

Kalkulačka

Výpočet čisté mzdy

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Sociální příplatek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Důchodová kalkulačka

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Běžné účty

Hypotéky

Stavební spoření

Podílové fondy

Směnárny - Euro, Dolar

Úřad práce

Investice

Makroekonomika - ČNB

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Zlato online, Stříbro, Ropa

Burza - ČEZ

Pojištění

Povinné ručení

Penzijní připojištění

Penzijní fondy

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Nový občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - TÜV spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Mapa webu

Volby

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Copyright © 2000 - 2018

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.,

ISSN 1801-8688

Ochrana údajů