Tomáš Králíček (publicista)
Investice  |  24.01.2018 16:16:10, aktualizováno 17:48:18

Slabší dolar je podle Mnuchina přínosem pro USA. Opravdu?

Americký ministr financí Steven Mnuchin na Světovém ekonomickém fóru v Davosu řekl, že slabší dolar je v krátkodobém horizontu pro americký obchod pozitivní. No jo, otázkou ale je, na jak dlouho se dá za plusový považovat.

Osobně jsem toho názoru, že slabší dolar logicky v krátkodobém horizontu znamená vzpruhu pro americké exportéry. Může navíc zvýšit poptávku po americkém zboží ve světě, a tím zvýšit růst amerického hospodářství.

Na druhou stranu si ale myslím, že v dlouhodobějším horizontu naopak slabší dolar může podpořit růst cen komodit, například tolik důležité ropy, a tím pádem zdražit Američanům ceny pohonných hmot. A růst cen benzinu v USA by mohl znamenat podrývání kupní síly Američanů, tedy problém pro americké hospodářství.

Mnuchin také v Davosu zopakoval závazek Bílého domu dosáhnout tří či víceprocentního ekonomického růstu. "Dlouhodoběji je síla dolaru odrazem síly americké ekonomiky a skutečnosti, že je a bude nadále primární rezervní měnou," uvedl podle CNBC.com americký ministr financí v Davosu.

Otázkou ale dle mého názoru je, co slabší dolar udělá s dalšími světovými měnami. Logicky můžeme očekávat, že budou posilovat, což je vidět i na středečním vývoji na trzích. V reakci na Mnuchinova slova dolarový index vůči koši šesti předních měn oslabil podle agentury Reuters poprvé od prosince roku 2014 pod prahovou hodnotu 90 bodů.

Tomáš Králíček

Od roku 1994 pracoval na pozicích redaktora, zástupce šéfredaktora českých a slovenských médií zaměřených především na ekonomiku, finance a politiku, a to například pro Denní Telegraf, Svobodné slovo, ČTA ČTI, Lidové noviny, Právo, Hospodářské noviny, v roce 2009 působil jako šéfredaktor zpravodajského portálu E15, poté byl ekonomickým reportérem televizní stanice Z1 a pokračoval jako ekonomický redaktor v agentuře Mediafax a TV Nova.

Pro Český rozhlas Rádio Česko a posléze pro ČRo Plus komentoval v letech 2007 až 2013 jako ekonomický novinář a expert události se zaměřením na americkou a českou ekonomiku, politiku a tzv. světovou finanční krizi a dluhovou krizi eurozóny.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste