Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  23.01.2018 17:03:21

Summary: Akcie Johnson & Johnson klesají i přes solidní čísla

V dnešním souhrnu se bude analytik Patria Finance Ján Hladký věnovat firemním výsledkům Johnson & Johnson, Netflix a Verizon:

Johnson & Johnson

Výsledky této rozvětvené farmaceutické společnosti dokázaly jen zlehka překročit konsensus. Tržby narostly o 12 % yoy na 20,2 mld. USD hlavně díky růstu dominantní farmaceutické divize. Hrubá marže však v závěsu nenásledovala pravděpodobně kvůli dodatečným nákladům v souvislosti s včleněním Actelion do korporátní struktury. Právě naopak, zúžila se o 480 bps yoy na 64,3 %, čímž silně podstřelila predikovaných 69,0 %. Čistý zisk na akcii tím pádem již žádné zázraky nepředvedl a zastavil se na trhem odhadovaných 1,74 USD (+10 % yoy).

Opětovný pokles příjmů o dalších 10 % yoy z hlavního produktu Remicade (artritida) byl vyvážen 20% meziročním růstem tržeb ze Stalara (psoriáza) a také Darzalex (rakovina; +80 % yoy). Divize zdravotnických zařízení sice rostla pomalu (+8 % yoy na 7 mld. USD), nicméně pro trhy byla největším překvapením (konsensus 6,9 mld. USD).

Výhled do dalšího roku počítá s tržbami v intervalu 80,6 – 81,4 mld. USD a čistým ziskem na akcii mezi 8,0 – 8,2 USD. Predikce trhu se pohybovaly kolem 80,6 mld. USD, respektive 7,9 USD.

Trh možná podvědomě čekal na lepší čísla a akcie posílá dolů o 2,5 %.

Netflix

Internetová televize vygenerovala tržby ve výši 3,3 mld. USD (+30 % yoy), čímž se držela v linii tržního konsensu. Čistý zisk na akcii po odečtu jednorázových položek nicméně hluboce podstřelil, když zakotvil na 0,32 USD (+30 % yoy) s predikcemi postavenými až na 0,50 USD. Pro Netflix je tady však mnohem důležitější metrika, kterou je přírůstek platících uživatelů. Navzdory říjnovému zvyšování cen se podařilo přitáhnout k obrazovkám až 8,5 mil. platících diváků, přičemž trh počítal s číslem 6 milionů. Průměrné tržby z jednoho uživatele tak poskočily o 11 % qoq na 29 USD.

Pozitivní čistý volný cashflow je však nadále v nedohlednu. V posledním kvartálu byla jeho hodnota -520 mil. USD a management očekává záporné 2 až 3 mld. USD i v tomto kalendářním roce. Výdaje jdou samozřejmě především do produkce nového digitálního obsahu. V roce 2017 byl přitom cashflow na hodnotě -2 mld. USD – věci se tedy ubírají spíše tím opačným směrem, přihlédneme-li k faktu, že Netflix už zdaleka není startupovou společností. Pálení peněz by v tomto stádiu již nemělo být samozřejmostí. V uplynulém kvartálu navýšil management čistý dluh na 3,7 mld. USD, což v poměru k ukazateli EBITDA tvoří hodnotu 4,0 (+20 bps qoq). Poměr celkového dluhu a vlastního kapitálu vyskočil na 180 %.

Trh však věří, že z dlouhodobého hlediska se nejedná o problém a spíše přihlíží k číslům o přírůstku uživatelů. Abychom byli féroví, ta musíme ostatně pochválit také my. Netflix nezpomaluje a v dalším kvartálu odhaduje přírůstek o dalších 6,35 mil. platících diváků (konsensus 5,01 mil.).

Akcie Netflix posilují o 11 %.

Verizon Communications

Americký telekomunikační gigant zaúčtoval tržby ve výši 34 mld. USD (+5 % yoy), čímž se mu podařil překonat konsensus nastavený na 33,2 mld. USD. EBITDA marže se držela v linii předešlého roku (32,2 %), nicméně tady byly odhady nastaveny až na 33,4 %. Čistý zisk na akcii také zůstává na 0,86 USD a podstřeluje tak konsensus o 3 centy. Kapitálové výdaje narostly nečekaně vysoko (+5 % yoy na 6 mld. USD), čímž trochu přiškrtily volný cashflow na 2,2 mld. USD.

Provozní metriky (tarify) dopadly víceméně uspokojivě. Retence tarifových klientů vyjádřená metrikou churn rate (poměr ztracených klientů k jejich celkovému počtu) se zlepšila o 10 bps yoy na 1,00 %. Nejvíce překvapil čistý přírůstek tarifových klientů (Net Adds Postpaid), jenž byl predikován na hodnotu 660 mil., avšak ve skutečnosti se Verizon dostal až na téměř 1,2 mil. nových zákazníků. Na jednotkových tržbách (ARPA Postpaid) se však opět projevily cenové války mezi hlavními konkurenty, když sklouzly o 4 % yoy na 135,8 USD.

Dopady daňové reformy jsou pro Verizon poměrně markantní. Jednorázovým účetním vyrovnáním pro předešlý kvartál by bylo navýšení čistého zisku na akcii o 4,1 USD kvůli přeceňování určitých daňových položek. Do roku 2018 počítá management s daňovou sazbou v intervalu 24 až 26 % (doteď 35 %) a čistým ziskem na akcii rostoucím o 1 až 3 %, z čehož by se dala dovodit hodnota cca 3,8 USD. Daňový bonus by pak k této hodnotě mohl přihodit dalších 0,55 až 0,65 USD. Ohlášené kapitálové výdaje (17 – 18 mld. USD) jsou o něco vyšší, než se čekalo, jak se management připravuje na investice do 5G sítí.

Akcie si nakonec dobrý start neudržely a klesají o 1 %.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

25.11.2016Summary: Actelion Ltd / Johnson & Johnson Patria (Patria Finance)
18.10.2016Summary - Goldman Sachs, IBM, Johnson & Johnson Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688