JOBSTACK.IT (JOBSTACK.IT)
Práce  |  23.01.2018 14:39:26

Mají absolventi IT oborů přemrštěná očekávání?

Poměrně nedávno zveřejnil portál Platy.cz zajímavé statistiky, kde mladí počítačoví experti nastupují do firem s průměrnou mzdou cca 36 000 , hned v závěsu je bankovní sektor se svými cca 31 000 . Pro srovnání – v ostatních oborech se průměrná nástupní mzda pohybuje okolo 28 000 . Nástupní platy jsou samozřejmě ovlivněny i lokalitou zaměstnavatele. Právě nedostatek pracovníků technických oborů stojí za vyšší nástupní mzdou v těchto oborech. Za zmínku jistě stojí i fakt, že zaměstnavatelé jsou ochotni investovat do proškolení svých zaměstnanců a praxe již není nezbytnou podmínkou pro perspektivní uplatnění, jako tomu bylo v minulosti – v těchto oborech najde uplatnění čerstvý absolvent zpravidla do měsíce.

Jak to vidí generace Y?

Nastupující generace Y má ve srovnání se staršími generacemi naprosto odlišná očekávání a priority. Stabilita jistého pracovního místa ustupuje flexibilní pracovní době a možnosti práce z domova. Motivačními faktory jsou pochopitelně práce, která baví, výše mzdy, atraktivní benefit, získání zkušeností, kreativní práce a např. i transparentní výsledky jejich práce.

„Výhodou této generace je jejich přístup k sociálním sítím již od útlého věku, což umožní získávání velkého množství informací ve velmi krátká době,“ říká Jan Silber, zakladatel projektu Jobstack.it

A co na to zaměstnavatelé?

Zaměstnavatelé vnímají silnou potřebu mladých lidí na prostor k osobnímu životu, který je pak mnohdy upřednostňován tomu pracovnímu. Zároveň se ale projevuje zvýšená motivace práce v případě zajímavého tématu k řešení, a to i mimo běžnou pracovní dobu. Snahou tedy je přizpůsobení pracovních pozic pro přicházející generaci a naplnit jejich potřeby i mimo vyšší nástupní mzdy oproti jiným oborům.

Mzdové očekávání absolventů

Očekávání bývají často hodně vzdálená od reality. I s ohledem na výše zmíněné skutečnosti a statistiky se stále setkáváme s přemrštěným očekáváním. Před nástupem do zaměstnání je dobré vyhledat si statistiky nástupních platů, zeptat se známých, případně využít poradenství v agentuře. Musíme si uvědomit, že se však jedná o platy zkušených pracovníků s letitými zkušenostmi. První rok až dva se tedy doporučuje pojmout jako dobře placenou praxi, vyzkoušet si daný obor, načerpat zkušenosti a dovednosti. „Berme v úvahu, že nemůžeme mít vše hned a nástupní plat znamená opravdu jen nástupní – po pár měsících se každý může vypracovat k lepšímu ohodnocení,“ dodává Jan Silber z Jobstack.it

Závěrem

Přemrštěná očekávání jsou tvořena především neznalostí aktuální situace na trhu práce s ohledem na mzdové ohodnocení. Pokud však vyhledáme statistiky v daném oboru, vytvoříme si očekávání reálná, na které jsou firmy připraveny a zvyšujeme svou šanci k získání zaměstnání. „Trh práce v oblasti IT je nyní velmi hladový, nástupní mzdy jsou ve srovnání s jinými obory značně vyšší a je možné si říci vyšší nástupní plat a využít tak možností, které IT trh práce poskytuje. Uvažujme ale reálně, na plat 100 000 a služební Audi už musíme nějaké zkušenosti mít,“ zakončuje Silber.

Jobstack.it

Jobstack.it je nový projekt, který si klade za cíl vytvořit jednotné místo pro střetávání nabídek a poptávek práce v oblasti IT. Na webu Jobstack.it, který vznikl v červenci 2017, je možné inzerovat pracovní nabídky a podle vlastních preferencí v nich vyhledávat. Zájemce o práci si tak může vyhledat nabídku například podle platového ohodnocení, typu vykonávané práce, velikosti firmy, možného termínu nástupu či svých dovedností. Kromě toho je součástí služby také poradenská činnost pro firmy i uchazeče o zaměstnání. Tvůrci projektu Jobstack.it jsou Jan Silber, specialista na IT a management, David Salač, CEO ve společnosti APSAZ Consulting a Kateřina Prášilová, odbornice v oblasti HR, talent sourcing manager.

Více informací na: www.jobstack.it

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688