Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  23.01.2018 14:32:22

Spotify jako dobrá dlouhodobá investice


V souvislosti s chystanou IPO akcií Spotify se začalo mluvit o tom, že klíčoví akcionáři chtějí jen proměnit své podíly za hotovost v době, kdy se firmě nedaří. Ztráta 500 milionů eur za předminulý rok a spory o autorská práva nejsou však v tomto dynamickém byznysu ničím nečekaným.

Nejnovější údaje společnosti Spotify o vývoji počtu uživatelů jsou povzbudivé, i když v krátkém horizontu nevydělají a dividenda se zatím nedá očekávat. Zdá se, že stratégové ve Spotify sledují postup společnosti Amazon, která teď výrazně investuje do akvizice zákazníků a vývoje produktů. Kromě Amazon Prime Video a Apple Music může coby konkurence sehrát zajímavou roli YouTube Red, hlavně díky svému nadupanému katalogu hudebního obsahu. 

Spotify nicméně dokazuje, že má mezi uživateli větší podporu, než mnozí mysleli, a podařilo se mu tak na trhu odrazit dotírání takové konkurence, jako je Tidal, či dokonce Google Music. Důvod je podle mého názoru jednoduchý. Spotify dokázal na trhu poskytnout uživatelsky nejpřívětivější službu. Jeho připravené seznamy skladeb (playlisty) se používají jednoduše a uživatel si snadno vytváří i vlastní. A z pohledu sociálních sítí a networkingu má jednu důležitou vlastnost, a to snadné sdílení playlistů. Porovnejte tuto uživatelskou zkušenost s vytvářením a sdílením playlistů v programu iTunes a zjistíte, že dokonce i takové eso na uživatelská rozhraní, kterým Apple nepochybně je, má před sebou ještě dlouhou cestu k dosažení spokojenosti uživatelů hudby online. 

Spotify se také podařilo včas investovat do umělé inteligence, což zafungovalo třeba ve službě Discover Weekly playlist. Ten uživateli řadí skladby, které zřejmě ještě neslyšel, ale mohly by se mu líbit. Zdá se, že značka chce také uspět v distribuci formou podcastu, což bude zajímavé dále sledovat.

Zatím se tedy zdá, že největším rizikem pro tržní postavení Spotify není konkurence v technologiích a uživatelském rozhraní, ale ve finanční síle. Rozptýlené byznys modely Amazonu a Apple zatím signalizují jejich neschopnost plně se soustředit právě na uživatelský zážitek, alespoň co se týká hudby. 

 V Česku má Spotify svůj největší rozmach teprve před sebou. Předpoklady pro něj má hlavně díky nabídce služby „bez poplatku“, se kterou přicházejí mobilní operátoři, a tím prolamují hlavní překážku rozvoji streamované distribuce hudby.
 

Ta v roce 2014 podle analýzy Petera Tschmucka z vídeňské Univerzity hudby a múzických umění zaujímala v Česku 65,8% podíl příjmu z digitálně distribuované hudby a 16,1 % příjmu z prodeje hudebních nahrávek celkem. Nejrozvinutější streamovací trhy, jako je Čína, přitom dosahují 70 % celkového příjmu z prodeje nahrávek.

 

 

 

Když to shrnu, vidím ve Spotify zajímavou investiční příležitost na dlouhé období. Spekulativně se dá sázet i na to, že je může koupit jeden z technologických gigantů. Pro srovnání, zatímco Spotify je v současnosti oceňován na 17 miliard dolarů, Apple má v bance dolarů 900 miliard.

 

 

 

Douglas Arellanes

 

Lektor Anglo-American University, Praha, a DJ v Radiu 1

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688