Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.01.2018 14:36:56

První Trumpův ochranářský úder míří na solár a na pračky


Čtyři roky. Tak dlouho by měla trvat americká cla na zahraniční solární panely a články, o kterých rozhodl prezident USA Donald Trump. Je to první pokus stavět obchodní překážky na ochranu domácího průmyslu, o kterém stávající pán Bílého domu hovořil během své prezidentské kampaně, postavené na hesle America First. A i když pro některé firmy - třeba utility s plány na výstavbu obrovských solárních parků - by jeho rozhodnutí mohlo být zásadní, někteří solárníci říkají, že mohlo být ještě hůř.

O chystaných obchodních bariérách zněla z Trumpovy administrativy dosud jenom silná slova a očekávání byla veliká. Největší světoví výrobci nicméně počítali s horším verdiktem než oněch 30 %, jaká je konečná výše dovozního cla. Americká komise pro zahraniční obchod v září konstatovala, že záplava levnější produkce poškozuje americké producenty panelů, a v říjnu doporučila 35% dovozní tarif. Společnost JinkoSolar Holding, což je největší světový výrobce solárních panelů a největší vývozce z Číny, se už nechala slyšet, že konečná situace je lepší, než se čekalo.

Již tak napjaté obchodní vztahy mezi USA a dalšími zeměmi včetně Číny by kvůli ochranářskému přístupu mohly být ještě napjatější a odvetná opatření na sebe nemusejí nechat dlouho čekat.

Komu to pomůže? A uškodí to Číňanům?

Rozhodnutí bude mít možná i několik vítězů. Už teď je jasné, že jedním z nich je společnost First Solar, mimo jiné i vzhledem k tomu, že některé svoje panely vyrábí ve Spojených státech. Analytik společnosti Vertical Group Gordon Johnson, který je už skoro chronickým medvědem v americkém solárním průmyslu, má na titul doporučení koupit a cílovou cenu 95 dolarů. V pondělí First Solar zavíral na 68,96 USD. V premarketu dnes akcie přidávaly přes 5 procent.

Dále tu jsou solárníci SolarWorld a Suniva, kteří cla po Trumpovi požadovali. Obě firmy uvažují o prodeji některých svých aktivit a nová cla by mohla zvýšit jejich tržní hodnotu.

Možná překvapivým vítězem by mohl být také závod na výrobu solárního zařízení Gigafactory americké Tesly, která kromě výroby elektroaut také instaluje střešní panely. Firma se už nechala slyšet, že je odhodlána rozšiřovat svoji domácí výrobu, a to i bez ohledu na rozhodnutí o clech.

To, co může opravdu překvapit, je ale fakt, že mezi možné vítěze Bloomberg počítá i samotné čínské výrobce. Ty jenom samotná představa o uvalení cel přinutila k úvahám o výstavbě továren v USA. Avizovaný záměr, totiž odradit asijské výrobce před dovozem do USA, by přitom nemusel vyjít.

„Některé společnosti uvažují o výstavbě v USA, ale 30 % zas tak moc výrazných není a od těchto plánů by se mohlo upustit,“ říká podle Bloombergu Jiang Yali, analytik Bloomberg New Energy Finance z Hongkongu. „Když vedle sebe postavíte výstavbu nové továrny v USA nebo v Jihovýchodní Asii, dovoz z Jihovýchodní Asie je pořád lepší varianta.“

Je faktem, že pro americké odvětví zelených energií jsou Trumpova cla dalším klackem pod nohy. Náklady na dovážené zboží se kvůli nim ale asi moc drasticky nezvýší. Trh je totiž v předešlé době začal zapracovávat do nákladů a ceny panelů tak už nějakou dobu rostou.

Clo na pračky trh setřásl

U soláru se nová ochranářská opatření nezastavují. Dalším dotčeným zbožím jsou pračky. V tomto případě prezident USA schválil dovozní clo, které se zastavuje až na 50 procentech. Trump tímto krokem reagoval na doporučení stejné americké komise z loňského listopadu poté, co si společnost Whirlpool si v minulosti stěžovala, že pračky od Samsungu a LG se v USA prodávají pod férovou tržní cenou. Zmíněná 50% výše ovšem platí pouze pro první rok a pro veškerý dovoz nad 1,2 milionu kusů. Pro import méně kusů do USA platí 20% dovozní clo a v následujících letech se navíc tarify snižují.

Číňané a Jihokorejci nejnovější krok sice odsoudili, trh ale obavy setřásl. Akcie LG Electronics se v Soulu dnes sice nejdříve propadaly, ztrátu ale později stáhly.

Zdroje: NYT, BBG

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688