ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  23.01.2018 08:56:55

Ranní glosa: ČNB připravuje trh na další zvýšení sazeb

Po krátké přestávce se bankovní rada České národní banky nejspíše už na svém únorovém zasedání znovu rozhodne zvýšit svoji úrokovou sazbu. Alespoň tak to vyznívá z komentářů, které z ČNB přicházejí. Posledním, kdo na toto téma hovořil, byl guvernér, který mluvil o minimálně dvojím navýšení sazeb ještě v letošním roce a vysoké pravděpodobnosti tohoto kroku už na únorovém zasedání. Nakonec proč ne. Ekonomika jede na plný plyn, inflace zůstává nad cílem, ceny nemovitostí rostou nejrychleji v celé EU, na trhu práce panuje stále napjatější situace a silnější koruna – zdá se – ČNB netrápí. Centrální banka tak může pokračovat v normalizaci úrokových sazeb, respektive v nalézání nového normálu, který by se podle jejích slov měl nacházet někde v blízkosti tří procent. Cesta k tomuto cíli je však ještě hodně daleká, když vezmeme v úvahu, že aktuálně je repo sazba na úrovni půl procenta a tříměsíční PRIBOR necelých 0,8 %. Proto se nezdá příliš pravděpodobné, že by se mohla naplnit prognóza ČNB, která předpokládá návrat do blízkosti trojky už v závěru příštího roku.

A přesvědčené o takové rychlosti zatím nejsou ani finanční trhy, byť střední a dlouhé sazby mají za poslední rok za sebou docela solidní skok nahoru. Pokud ovšem odhodlání ČNB zůstane neměnné (a nemusí být zdaleka ani tak agresívní jako v prognóze), není růst střednědobých a dlouhodobých úrokových sazeb zdaleka u konce. Odhadujeme totiž, že do konce roku 2018 ČNB navýší svoji repo sazbu na 1,25 % a už v příštím roce se může dostat dokonce ke dvěma procentům. Zvlášť pokud už i ECB skončí se svojí extrémně uvolněnou politikou minimálně v tom směru, že uzavře QE a upraví svoji zápornou depozitní sazbu. Samozřejmě vše je podmíněno příznivým vývojem ekonomiky a v našem případě i kurzem koruny. Proto možná ještě zajímavější, než samotné zvýšení sazeb na únorovém zasedání ČNB, může být zveřejnění výhledu kurzu koruny, s nímž centrální banka pracuje. Od zavedení devizových intervencí totiž centrální banka kurzovou prognózu tají, takže se trhy doposud spoléhají pouze na slova o „spokojenosti“ ČNB s vývojem koruny. Přitom odchylka kurzu od prognózy i v minulosti hrála dost silnou roli při nastavování úrokových sazeb… a taky našich výhledů.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688