Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  22.01.2018 23:09:28

22. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy v pondělí uzavřely na nových rekordech, k čemuž přispěla zpráva o vyřešení rozpočtových problémů v USA. Demokraté totiž oznámili, že podpoří návrh na další financování vlády do 8. února. Na devizových trzích ovšem nadále oslaboval dolar, který je tak blízko nejnižších hodnot za více než tři roky.

Index Dow vzrostl o 0,55 % a obchodování uzavřel na rekordních 26 214,59 bodu, širší index S&P 500 si připsal 0,81 % na 2 832,97 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite přidal 0,98 % na 7 408,03 bodu. Dařilo se většině hlavních odvětví v čele s energetikou, financemi nebo telekomunikacemi, prakticky na nule zůstaly sektory základních surovin a průmyslu. Index volatility VIX klesl o 1,95 % na 11,05 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o necelý bazický bod na 2,6556 %. Pokračoval sestup bitcoinu, který ztrácel přes 8 % a jeho cena se opět přiblížila hladině 10 000 USD.

DEUTSCHE BANK: TOTO JE VELKÉ RIZIKO PRO TRHY

"Trh podobnou rozpočtovou šlamastyku nesleduje poprvé. Nějak tak si všichni zvykli na to, že se obě parlamentní strany nakonec domluví," uvedl Mark Heppenstall ze společnosti Penn Mutual Asset Management.

K růstu trhu vedle posunu v jednání o rozpočtu vlády přispívají také příznivé firemní výsledky. Podle společnosti Thomson Reuters by podniky jako celek měly vykázat za loňské čtvrté čtvrtletí meziroční růst zisků o 12,4 %. Z 55 firem, jejichž akcie jsou zahrnuty v indexu S&P 500, které dosud zveřejnily výsledky hospodaření, jich překonalo očekávání 80 %, v předchozích čtyřech čtvrtletích to bylo "jen" 72 %.

Index biotechnologického sektoru zpevnil v pondělí v reakci na ohlášené fúze v odvětví. Akcie společnosti Netflix vzrostly o 3,23 % v očekávání, že firma po skončení obchodování oznámí příznivé výsledky. To se nakonec naplnilo, akcie posilovaly o dalších více než 8 % a tržní kapitalizace firmy poprvé v historii vzrostla nad 100 miliard USD.

STRATEGIE NA ROK 2018: LONG LARGE CAPS, SHORT SMALL CAPS

Dolar navzdory vyřešení bezprostředních rozpočtových potíží pokračoval v poklesu a jeho index zůstává nejníže od konce roku 2014. Americkou měnu oslabují do určité míry i solidní hospodářské vyhlídky v Evropě. K nim se přidává i nadcházející zasedání bankovní rady Evropské centrální banky, které by mohlo naznačit případné změny v měnové politice ECB.

"Kdyby nebylo rozdílů v úrokových sazbách, euro by k dolaru bylo mnohem silnější, neboť základní faktory, jako je běžný účet platební bilance, se v posledních měsících podstatně zlepšily," uvedli analytici z UBS Wealth Management. Podle jejich názoru se kurz eura k dolaru v příštích třech měsících zvýší na 1,25 USD. V loňském roce společná evropská měna stoupla vůči té americké o více než deset procent.

ROK DONALDA TRUMPA V BÍLÉM DOMĚ

Ceny ropy se na začátku týdne zvyšovaly. K růstu jim částečně pomáhal slábnoucí dolar. Ten zlevnil investorům nákupy, neboť ropa je mezi komoditami, jejichž ceny se vyjadřují právě v dolarech. Pokračuje tak trend, kdy ceny ropy v důsledku slábnoucího dolaru vystoupily nejvýše od prosince 2014. V průběhu dne ropu naopak oslabilo zprovoznění libyjských ropných polí. Následně jí ale pomohly i náznaky, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) bude i po skončení tohoto roku spolupracovat na řízení těžby. Kartel OPEC se na období od ledna 2017 do konce tohoto roku dohodl s některými jinými klíčovými producenty na snížení těžby, aby podpořil růst cen.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688