Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.01.2018 11:44:46

Oxfam: Procento nejbohatších ovládá 82 procent bohatství


Čtyři pětiny bohatství, vytvořeného loni ve světě, skončily u jednoho procenta nejbohatších lidí planety. Nejchudší polovina lidstva nezískala nic. Upozornila na to nezisková organizace Oxfam, která závěry svých analýz nerovností ve světě tradičně zveřejňuje v předvečer Světového ekonomického fóra v Davosu. Dorazit by tam měla řada předních státníků, včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa.

"Miliardářský boom není známkou kvetoucího hospodářství, ale příznakem neúspěchu ekonomického systému," prohlásila ředitelka organizace Winnie Byanyimaová během představení zprávy. Její poznatky odhalují, že "naše ekonomiky odměňují spíše bohatství než tvrdou práci milionů lidí", dodala.

"Vykořisťují lidi, kteří vyrábějí naše oblečení, montují naše mobily a pěstují potraviny, které jíme. Zajišťuje to stálou nabídku levných produktů, ale i tučné zisky firem a jejich bohatých investorů," burcovala ředitelka. Hrstka nejbohatších dál bohatne, zatímco miliony lidí uvízly vinou nízkých platů v chudobě. Šéf jedné z pěti předních firem světové módy za pouhé čtyři dny vydělá tolik, kolik vydělá textilní dělnice v Bangladéši za celý svůj život.

Podle zprávy 3,7 miliardy lidí, tedy polovina lidí na Zemi, nezískalo z loňského světového růstu vůbec nic, zatímco 1 procento největších boháčů si strčilo do kapsy 82 procent loňských výsledků.




Oxfam vypočítal, že bohatství této ekonomické elity se od roku 2010, tedy krátce po propuknutí hospodářské krize v roce 2008, se zvětšovalo v průměru o 13 procent ročně, tedy šestkrát rychleji než průměrné mzdy. Vrcholem bylo období mezi březnem 2016 a březnem 2017, kdy počet lidí s majetkem přesahujícím miliardu dolarů (asi 21 miliard ) rostl tempem jeden miliardář každé dva dny.

Byanyimaová kritizovala vyhýbání se placení daní a daňové úniky jako hlavní příčinu globálních nerovností a vyzývala vedoucí představitele, aby omezili daňové ráje a vynakládali peníze na vzdělávání, zdravotní péči a pracovní místa pro mladé lidi. Obzvláště zkritizovala prezidenta Donalda Trumpa za vytvoření "vlády miliardářů" a za nové daňové zákony, z kterých mají prospěch největší boháči, a ne obyčejní Američané.

Nejvíce postiženy celosvětovou nerovností jsou podle Oxfamu pracující ženy, neboť stále vydělávají méně než muži a zpravidla mají hůře placenou a nejistou práci. "Na celém světě ženy vydělávají méně než muži a jsou nadměrně zastoupeny v hůře placených profesích a v pracovních pozicích s nejistou perspektivou. Stejně tak z deseti nových miliardářů je devět muži," konstatovala zpráva.



I časopis Forbes na prvních pět míst svého žebříčku nejbohatších lidí na světě loni umístil samé muže. Světové ekonomické fórum dříve odhadlo, že potrvá ještě 217 let, než ženy budou vydělávat stejně jako muži a na pracovišti dosáhnou rovnosti.

Oxfam vyzval vedoucí představitele chystající se do Davosu, aby se postarali o to, že ekonomika bude fungovat pro všechny, a ne pouze pro bohatou menšinu.

America First? Trump bude mít v Davosu závěrečnou řeč

WEF se letos podle organizátorů soustředí na hledání cest k upevnění mezinárodní spolupráce v oblasti klíčových společných zájmů, jako jsou mezinárodní bezpečnost, životní prostředí a světová ekonomika. Zakladatel WEF Klaus Schwab uvedl, že jednou z hlavních otázek čtyřdenního setkání bude "budoucnost globální spolupráce v oblasti obchodu, životního prostředí, boje proti terorismu, daňových systémů a konkurence". "V tomto světle je zcela nezbytné, aby tu s námi byl prezident Trump," dodal.

Trump bude prvním úřadujícím prezidentem Spojených států na davoském sympoziu od účasti Billa Clintona v roce 2000. Šéf Bílého domu pronese podle organizátorů na letošním fóru závěrečnou řeč.

Zdroje: ČTK, Oxfam

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688