Research (W4T.CZ)
Akcie v ČR  |  22.01.2018 08:46:52

Další manažer ČEZ prodal firemní akcie


Měsíc poté, co generální ředitel a předseda představenstva firmy ČEZ Daniel Beneš využil opční manažerský program a přišel si tím na téměř 5 milionů korun hrubého zisku, k podobné transakci přistoupil také ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva Bohdan Zronek.

Ilustrativní obrázek
Foto: W4T

Více než 2letá maxima akcí ČEZ umožnila také Bohdanu Zronekovi realizovat ziskově část opčního akciového programu. Ve středu 17. ledna uplatnil opci na nákup 10 tisíc akcií ČEZ za přídělový kurz zhruba 439 korun. Obratem o den později prodal na pražské burze 9 720 akcií za kurz cca 508 korun. Realizoval tak část zisku z programu ve výši přes 670 tisíc korun hrubého.

Bogdan Zronek v souvislosti se svou funkcí získal od roku 2015 nárok na každoroční příděl opcí na 10 tisíc akcií ČEZ. Dle pravidel programu mohl prvotních 10 tisíc opcí realizovat nejdříve od počátku loňského roku. Kurzový vývoj akcií ČEZ však umožňoval ziskové zajímavější zrealizování spíše až v těchto posledních měsících.

Vývoj akcií ČEZ od začátku roku 2017

ČEZ graf vývoje na BCPP

Zdroj grafu: pse.cz

Daniel Beneš prodal více akcií, než mohl?

Šéf ČEZ jak známo v prosinci uplatnil opci na získání 150 tisíc firemních akcií za kurz necelých 459 korun. Obratem většinu prodal, resp. přesně 147 900 akcií za kurz 492 korun. Překvapení především přišlo jen den po prodeji, kdy naopak uskutečnil „dražší“ nákup 400 akcií ČEZ za kurz 497 korun. Důvod tohoto kroku nebyl v regulatorním hlášení nijak specifikován. Řada akcionářů a investorů tak nad tímto postupem jen nechápavě kroutila hlavou.

Analytik Jiří Zendulka k tomu uvádí: „Dle mých propočtů Daniel Beneš porušil pravidla opčního programu, když prodal více akcií, než mohl. Následným nákupem 400 akcií se nejspíše jen snažil uvést vše do pořádku, nikoliv že by chtěl zainvestovat další prostředky do akcií ČEZ. Dle pravidel opčního motivačního programu totiž musí držitel při uplatnění opcí následně nadále držet akcie ČEZ odpovídající 20 % možného realizovaného zisku. Ten se počítá z rozdílu tržního kurzu akcií ČEZ v den uplatnění programu a ceny opcí. Dle mého si měl Daniel Beneš z dané opční transakce ponechat alespoň 2 461 akcií, vzhledem k prodeji si však nechal jen 2 100 akcií.“

Parametry opčního programu

Daniel Beneš, coby předseda představenstva, má nárok na každoroční příděl 150 tisíc opcí na akcie ČEZ. Obdobně jako pro ostatní manažery energetické společnosti se cena přídělu stanovuje každoročně jako vážený průměr z cen, za které byly uskutečněny obchody s akciemi ČEZ na regulovaném trhu v době jednoho měsíce před dnem daného přídělu opcí. V případě Daniela Beneše je tak pro stanovení ceny opcí každoročně rozhodující kurz akcií ČEZ zhruba od poloviny listopadu do poloviny prosince. Daný program mu umožňuje realizovat opce nejdříve po 2 letech od každého přídělu, nejpozději však do 3,5 roku. Jinak propadají.

 

W4T.CZ

w4t.cz je předním ryze českým finančním portálem s bohatou zásobou tematických článků jak pro laickou, tak i profesionální veřejnost, najít zde můžete vše o akciích, komoditách nebo forexu, informace k osobním financím nebo zpráv z byznysu a podnikání. Zpravodajství produkuje denně průměrně 90 článků a rychlých zpráv z finančních trhů čímž se vyrovná i prestižním zahraničním konkurentům. Součástí webu je též robustní odborná knihovna, ze které mohou čerpat investoři know-how pro správná investiční rozhodnutí.

Více informací na: www.w4t.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688