Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.01.2018 08:39:05

Majitel Zentivy kupuje lídra na trhu s léky na hemofilii

Francouzská farmaceutická skupina Sanofi se dohodla na koupi americké společnosti Bioverativ za 11,6 miliardy USD. Akvizice má podpořit zisk skupiny a posílit její pozici v oblasti léků na vzácná onemocnění. Uvedla to v dnešním prohlášení firma Sanofi, která mimo jiné ovládá českého výrobce léků Zentiva.

Sanofi za jednu akcii firmy Bioverativ zaplatí 105 dolarů v hotovosti. Ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií to představuje zisk 64 procent.

Firma Bioverativ se na počátku loňského roku oddělila od společnosti Biogen a má vedoucí postavení na trhu s léky na hemofilii. Sanofi tak posílí svoji pozici v oblasti speciální péče a vedoucí postavení na trhu s léky pro vzácná onemocnění, což je v souladu s jejím plánem, upozornil v prohlášení generální ředitel Sanofi Olivier Brandicourt.

Sanofi je předním hráčem na trhu s léky pro vzácná onemocnění od převzetí firmy Genzyme za více než 20 miliard dolarů v roce 2011. Léky na vzácná onemocnění jsou rostoucí částí podnikání firmy. Za devět měsíců loňského roku tržby z prodeje těchto léků stouply o více než pět procent na 2,2 miliardy eur (55,9 miliardy ).V posledních letech Sanofi přišla o několik obchodů. V roce 2016 prohrála boj o americkou biotechnologickou firmu Medivation. Loni se neúspěšně ucházela o švýcarskou biotechnologickou společnost Actelion Pharmaceuticals, upozornila agentura Reuters.

Sanofi se snaží rozšíří nabídku svých léků, protože jí skončí patentová ochrana na insulin Lantus, který patří mezi její nejprodávanější produkty. Za devět měsíců loňského roku tržby z prodeje Lantusu činily 3,5 miliardy eur, celkové tržby pak 26,4 miliardy eur. Ukončení patentové ochrany znamená, že na trhu se objeví levnější kopie tohoto léku. V roce 2009 Sanofi koupila českého výrobce generických léků Zentiva. Na konci předloňského roku však Sanofi oznámila, že prodá své podnikání v oblasti generických léků v Evropě. Očekává se, že k převodu evropského generického podnikání Sanofi na potenciálního nového vlastníka dojde letos. Zentiva působí ve více než 50 zemích Evropy, Blízkého východu a Afriky.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688