Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  22.01.2018 08:04:52

Žádnou významnější změnu na čtvrtečním zasedání ECB nečekáme (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Sentiment indikátory ekonomické aktivity z průmyslu i ze služeb z klíčových zemí eurozóny potvrdí velmi solní růstovou dynamiku na počátku letošního roku. Ani to ale nebude stačit na to, aby ECB na zasedání v tomto týdnu zásadně změnila svou rétoriku směrem k ukončení programu odkupu aktiv. Závěr týdne přinese první odhad amerického HDP za Q4 17. Celkově slabší číslo bude ovlivněno negativním příspěvkem čistého exportu. Data by měla odhalit sílu domácí poptávky v USA. Trhy ale budou sledovat především další vývoj na politické scéně poté, co se do páteční půlnoci nepodařilo D. Trumpovi přesvědčit dostatek senátorů, aby podpořili navýšení dluhového stropu. Americké federální úřady jsou tak bez peněz, když ani během víkendu k posunu nedošlo. Středoevropský ekonomický kalendář je naprosto nezajímavý.

ECB bude jestřábí komentáře krotit

Klíčovou události dneška je zasedání Euroskupiny. Jejím hlavním tématem bude posoudit situaci v Řecku a uzavřít třetí hodnotící zprávu. I ve světle pátečního zvýšení ratingu Řecka ze strany agentury S&P je zřejmé, že situace se zlepšuje. Toto třetí hodnocení by tak mohlo být uzavřeno po pouhých čtyřech měsících jednání, což bude znamenat možnost poskytnout Řecku prostředky 6-7 mld. EUR. Připomeňme, že první i druhé hodnocení trvalo celých 10 měsíců. I nadále ale platí, že problém nadměrného zadlužení Řecka je dlouhodobou záležitostí. Kromě Řecka může začít Euroskupina diskutovat nástupce viceprezidenta ECB Constancioa, kterému v květnu končí mandát.

Spotřebitelská důvěraeurozóně zřejmě mírně zkoriguje, kdy v prosinci vyskočila na 17leté maximum. Index se tak nacházel 1,6 směrodatné odchylky nad svým dlouhodobým průměrem.  Pro leden tak očekáváme mírný pokles, i tak ale zůstane ukazatel spotřebitelského sentimentu vysoko. Zlepšující se situace na trhu práce a stále pouze velmi mírná inflace evropským domácnostem svědčí. Roste se jejich ochota zvyšovat spotřebitelské výdaje, a to dokonce na vrub úspor.

Německý ZEW index se v lednu vydal dále vzhůru, když tento ukazatel ekonomického sentimentu finančních institucí odráží vlnu optimismu, která byla s novým rokem na finančních trzích patrná. Nicméně ukazatel stále zůstává hluboko pod obdobnými indikátory z podnikové sféry (IFO či PMI). Finanční investoři zřejmě citlivěji vnímají politickou nejistotu v souvislosti s formováním německé vlády.

Kompozitní PMIeurozóny na počátku letošního ještě nepatrně vylepší prosincovou hodnotu a dosáhne nejlepšího výsledku od roku 2006. Takovýto výsledek by byl konzistentní s růstem ekonomiky eurozóny o 0,9 % q/q během Q1 19. To by znamenalo meziroční dynamiku 3,5 %. Není důvod, aby eurozóna nerostla v dalších kvartálech rychlejším tempem, než činí růst potenciálu (ten vidíme na 1,2%). Vysoká PMI z počátku letošního roku ale zřejmě nebudou udržitelná.

Prodeje stávajících domůUSA ke konci roku korigovaly. Za listopad totiž vystřelily o 5,6 % m/m, což znamenalo, že za poslední tři měsíce dosáhl jejich růst 8,6 %. Pozitivnímu vývoji přispěla zejména vysoká dynamika na jihu Spojených států. Zřejmě se jednalo o důsledek předchozí uměle potlačené poptávky kvůli loňské silné hurikánové sezóně. Za samotný prosinec tak očekáváme korekci tohoto vývoje a meziměsíční pokles.

Měnová politika ECB se na čtverečním zasedání rozhodně měnit nebude. Ve světle optimističtějšího hodnocení situace ze strany některých centrálních bankéřů na prosincovém zasedání se očekává, jak se k tomu postaví prezident M. Draghi. Podle našeho názoru od něj zásadnější změnu v rétorice předvídat nelze. Draghi zřejmě zdůrazní, že jakákoliv změna v komunikaci bude podmíněna inflačním výhledem. Platí, že diskuse ohledně zvýšení úrokových sazeb v letošním roce nepřipadá v úvahu. Nejprve bude ukončen program odkupu aktiv, který ECB plánuje do září (a v případě potřeby i dále). Změna komunikace ECB bude podle nás opatrná, a to i ve světle sílícího eura. Více jsme se tomuto tématu věnovali v Ozvěnách trhu na http://bit.ly/2FOC2ly.

Německý Ifo index podnikatelské důvěry zřejmě v lednu lehce klesne. Závěr loňského roku byl ve znamení atakování historických maxim tohoto ukazatele. V nadcházejících měsících předpokládáme stabilizaci tohoto ukazatele na úrovních, které budou stále konzistentní s rychlým růstem německé ekonomiky.

Růst peněžní zásoby v prosinci stagnoval na listopadových 4,8 % y/y. Letos lze ale kvůli postupnému snižování měsíčních odkupů v rámci programu kvantitativního uvolňování očekávat, že meziroční růst peněžní zásoby bude zpomalovat. Naopak povzbudivou zprávou jsou známky zvyšování úvěrové aktivity v privátním sektoru. A tento trend by měl pokračovat minimálně po celou první polovinu letošního roku.

Dojem z amerického HDP za Q4 17 by neměl být tak špatný, jak naznačí celkové číslo. To totiž ukáže na zpomalení mezičtvrtletní anualizované dynamiky z 3,2 % v Q3 17 na námi přepokládaných 2,4 %. Za tím ale bude stát v podstatě výlučně negativní příspěvek ze strany čistých vývozů (-1,2 procentního bodu). Celková domácí poptávka podle nás zrychlí z průměrných 2,3 % zaznamenaných během Q2 a Q3 17 na 3,8 %. Samotná spotřeba domácností by měla přidat 3,5 %. Investice by dokonce měly vystřelit o 10,5 % (bez investic do obrany). Silná spotřebitelská poptávka se projeví i v akceleraci deflátoru jádrové osobní spotřeby (PCE).

Euro proti dolaru na více než tříletém maximu

Zejména počátek minulého týdne byl z pohledu společné evropské měny úspěšný. Euro navázalo na svůj vzestupný trend z předchozího týdne a poprvé od prosince 2014 se kurz přehoupl přes hladinu 1,23 USD/EUR. Na trhu bylo stále patrné pozitivní vyznění zápisu z posledních jednání ECB. A podle vyjádření několika centrálních bankéřů z minulého týdne se zdá, že narůstá počet těch, kteří již nechtějí uvolněnou měnovou politikou řešit minulou krizi, ale spíše se začít připravovat na nějakou případnou další. Co ale může některým centrálním bankéřům dělat vrásky na čele, to je potenciálně příliš rychlé posilování eura. Pokud je o druhou měnu páru USD/EUR, dolaru nesvědčila nejistota ohledně toho, zda se D. Trumpovi podaří vyřešit navýšení dluhového stropu. To se bohužel do páteční půlnoci nepodařilo a federální úřady jsou bez peněz. Euro tak sice část svých zisků ke konci týdne zkorigovalo, zůstalo ale relativně silné, když skončilo pouze těsně pod úrovní 1,23 USD/EUR. Dobrá zpráva přišla z německé politické scény, když SPD souhlasila se zahájením hovorů s CDU/CSU ohledně formování vládní koalice.

Lednový konjunkturální průzkum potvrdí robustnost hospodářského růstu v Česku

Robustní vývoji české ekonomiky se odráží ruku v ruce v příznivém hodnocení své situace ze strany podnikatelů i spotřebitelů. Na tom by se s novým rokem nic změnit nemělo. Přesto budeme sledovat zejména situaci u domácností, když v prosincovém průzkumu došlo k mírnému snížení kvůli tomu, že spotřebitelé lehce zvýšili své obavy z ekonomické situace v letošním roce.

Míra nezaměstnanostiPolsku zřejmě v prosinci stagnovala na listopadových 6,5 %. Proti tradiční sezónnosti tentokráte stálo nezvykle příznivé počasí, které pomáhalo především stavebnímu sektoru.

Koruna ve vleku centrálních bankéřů

Česká koruna se v průběhu minulého týdne dostala na svou nejsilnější hodnotu za posledních téměř pět let. Po několika pokusech se jí totiž podařilo zdolat hladinu 25,50 CZK/EUR a následně posílit až k úrovni 25,35. Takto silná byla tuzemská měna vůči euru naposledy v únoru 2013. Důvodem byl úterní jestřábí komentář člena bankovní rady V. Bendy. Podle něj mohou mírně vyšší inflační rizika umožnit centrální bance rychlejší zvyšování úrokových sazeb, než s čím počítá současná prognóza. Ta letos předpokládá dvojí zvýšení sazeb. V. Bendu v závěru týdne kompenzoval jeho kolega T. Nidetzký. Pokud se ekonomická situace bude vyvíjet v souladu s očekáváním centrálních bankéřů, více než dvě zvýšení sazeb nebudou podle něj potřeba. Jak bude hlasovat na zasedání 1. února se rozhodne po seznámení a aktualizovanou prognózou. V reakci na jeho slova koruna část svých zisků odepsala. V závěru týdne se tak kurz stabilizoval kolem hladiny 25,40 CZK/EUR.

Ekonomický kalendář uplynulého týdne nebyl z pohledu české měny zajímavý a ne jinak tomu bude v tomto týdnu. Ještě v jeho první polovině nebudou centrální bankéři v mediální karanténě. Je tak možné, že se dočkáme dalších vyjádření, na která bude kurz reagovat. Na zasedání 1. února se se zvýšením sazeb všeobecně počítá. Klíčové bude, jak bude vypadat další výhled.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

11.09.2023Srpnová inflace a zasedání ECB (Týdenní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688