Josef Trnka (TPS)
Makroekonomika  |  21.01.2018 15:07:01

V mezikolí se řešila obrana České republiky.

Dnešní Partii na Primě, když Tomáš Hauptwogel ve studiu vítal Karlu Šlechtovou a Janu Černochovou, uvedl jako pořad v mezikolí, tedy mezi dvěma koly volby prezidenta. Po kratším úvodu, věnovanému jednak požáru v Náplavní ulici, jednak situaci spojenou s vytvářením vlády, byl otevřen velký prostor k debatě o problematice rezortu obrany, potažmo armády. Svým způsobem šlo o nerovný souboj, v kontrastu s reálnými kompetencemi. Karla Šlechtová je ve funkci ministryně (v demisi) krátkou dobu, zatímco Jana Černochová členkou "výboru pro obranu" už několik let. Bylo vidět, že v problematice se velmi dobře orientuje, stejně však průběh relace naznačoval tomu, že ministryně se v úřadu rychle zabydluje, dokáže si udělat bez zbytečného meditování jasno. Zároveň bylo zřejmé, že obě dámy si docela rozumí, žádné viditelné animozity mezi nimi nepanují. Pokud jde o projev, tak Šlechtová se vyjadřovala klidně, bez příkras, jasně a srozumitelně, Černochová se znalostí věci, poměrně emotivně a dařilo se jí ovládnout větší časový prostor. Nepřehlédnutelnou výseč z něj věnovala Martinu Stropnickému, kterého nepovažuje za osobu vhodnou pro zasednutí do jakéhokoli ministerského křesla.  Kdyby se k němu opakovaně nevracela, tak se možná dostalo i na "houfnice," jakožto jednu ze zakázek, o kterých se zejména jednalo. Moderátor se totiž pokoušel usměrňovat diskuzi s poznámkami typu "k tomu se dostaneme," ale objektivně příliš neuspěl, protože o tématu zřetelně věděl méně než hosté a zejména zvládnout poslankyni Černochovou v její chuti mluvit se mu moc nedařilo. 

Pokud jde o příští vládu a případné nové pověření Andreje Babiše, tak Černochová měla za to, že první pověření znamená promarněnou příležitost, Šlechtová zase diváky informovala o tom, že poslanci ANO chtějí aby právě on osobně byl pověřen i podruhé. Pokud se jedná o problematiku silového rezortu, tak poslankyně za ODS vinila Stropnického z neschopnosti vůbec - a notorické nevyčerpání financi určených na obranu zvláště. Zástupkyně ANO sice v takových chvílích nepřitakávala, nicméně nepřímo dávala kolegyni v duelu za pravdu, třeba sdělením, že na poradách zakázala vypisovat bez jejího vědomí jednací řízení bez uveřejnění, a stejně tak argumentovat uzancí, že takhle se to historicky dělalo. Chce nastavit nové procesy při úřadování a řízení. Obě se také shodly na suverenitě české armády České republiky, která není v žádném případě podřízena jiné. Účast našich vojáků na cvičení NATO v dalších zemích s tím není v rozporu. 

Protože poslankyně Černochová osvědčila výřečnost a pokouší se o vtipné příměry, resp. bonmoty, tak na závěr pro ilustraci a zpestření, bez dalšího komentáře, pár pokusů nabízím. Úsudek je na čtenářích: 

Předseda ANO Babiš dva a půl měsíce předstíral, že o něčem jedná.
Sestavování vlády České republiky není casting v Agrofertu. To si pan premiér plete dojmy a pojmy.
Premiér Andrej Babiš tak často mění názory, že si nejsem jistá, zda si názor udrží, také když se vyspí.
Žádný ministr by neměl působit jen v pozici papírového čerta, který se usmívá do kamer.
To je další ukázka neschopnosti pana ministra. On se asi umí dobře naučit Hamleta, ale neumí občanům vysvětlit, že česká armáda není podřízena té německé.

Další informace a zajímavosti  zde, například úvaha nad užíváním předpony bio a jejími praktickými dopady. Ke konkrétní demonstraci využit výrobek vinařského průmyslu. Také se můžete dozvědět, kdo dnes dělal stafáž nav Otázkách VM.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688