Budou jablka luxusním zbožím? Oproti loňsku zdražila už o pětinu

TNBiz, 21.1.2018

Ceny jablek stále rostou. V porovnání s lednem loňského roku už jsou dražší o více než pětinu. Za kilo teď průměrně zaplatíme přes než 35 korun. Hlavním důvodem je to, že úroda v zemích Evropské unie, včetně České republiky, byla třetí nejnižší za posledních 20 let.

Každý z nás zkonzumuje v průměru 23 kilogramů jablek ročně a jejich spotřeba neustále roste. Stejně jako cena. Podle pěstitelů za to můžou loňské jarní mrazíky, které zapříčinily druhou nejnižší sklizeň v České republice od roku 1990.

Český trh s jablky je z více než poloviny závislý na dovozu - to je další důvod, proč ceny stoupají. Meziročně o dvacet procent, ve srovnání s tříletým průměrem dokonce více než o čtvrtinu.

"Farmáři podle Českého statistického úřadu zvýšili tu svoji cenu zhruba o tři až čtyři koruny, ale zvýšení v obchodech je poměrně větší," řekl TV Nova předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Kvůli nejvyšším cenám za poslední léta teď jablka patří mezi nejdražší ovoce na pultech českých obchodů.

"I vzhledem třeba k těm jižním plodům, jako jsou pomeranče, se mi bohužel ta cena zdá vyšší," všímají si zákazníci. "Je to smutné, protože myslím, že jablíčka jsou důležité a kupovat místo toho pomeranče, to se mi nelíbí," dodávají další.

Přestože průměrná výkupní cena konzumních jablek u nás nepřesáhla 20 korun, obchodníci chtějí za kilogram v průměru přes 35 korun. Některé odrůdy stojí i padesát korun.

"Čeští ovocnáři nejsou ti, kteří by tvořili cenu, ta cena stoupá letos díky tomu, že jablka se neurodila v celé Evropě," vysvětluje vedoucí ovocnářské výroby ve Slaném Pavel Kašpárek.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy se to týkalo i dalších druhů ovoce. "Ale ta jablka jsou přeci jen velice důležitá, protože ten jejich objem na té spotřebě je přece jenom vyšší, než u řady dalšího ovoce," řekl TV Nova Kovanda.

Navíc kvůli mrazivému jaru a suchému létu jsou jablka z loňské sklizně podle sadařů méně šťavnatá a více kyselá.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy