Zkroťte své účty za energie

Energeticky nejnáročnějším místem je kuchyň

Zima s sebou přináší nejen radovánky, ale i zvýšené výdaje za energie. Může za ně klesající venkovní teplota, díky které více topíme, a také krátké dny, kdy častěji svítíme. Už nyní se obáváte, jaký účet za elektřinu či plyn vám přijde? Pokud budete dodržovat několik následujících doporučení, tentokrát už nemusíte.

1. Posviťte si na žárovky

Pokud stále ještě svítíte klasickými žárovkami, zamyslete se nad tím, jestli není čas na jejich výměnu. „LED žárovky snižují spotřebu elektrické energie až o 85 procent oproti těm klasickým. Zároveň u nich můžete počítat s mnohaletou životností a návratnost jejich investice se pohybuje již kolem pěti měsíců,“ říká Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy. Zároveň doporučuje nahradit klasické žárovky těmi úspornými nejdříve tam, kde svítíme nejdéle.

2. Největší žrouty energií nahraďte energeticky úspornými spotřebiči

Energeticky nejnáročnějším místem domácností je většinou kuchyň, kde se spotřebovává 2x až 3x více elektřiny než v jiných částech domu. Největšími žrouty elektřiny jsou chladnička s mrazničkou, na které díky nepřetržitému celoročnímu provozu připadá až 25 % z celkové spotřeby. Zároveň se řadí mezi spotřebiče, které jsou v českých domácnostech „služebně nejstarší“. „Pokud se rozhodnete svou deset let starou kombinovanou ledničku nahradit novým úsporným modelem, ideálně A+++, můžete snížit spotřebu elektřiny ve své domácnosti dokonce o více než 15 procent,“ uvádí Libor Holub.

Příklad:

Spotřebič

Stáří původního spotřebiče

Nový spotřebič

Úspora provozních nákladů za rok

Investiční náklady

Chladnička s mrazničkou

10 let

úsporný A+++

2 000

10 000

Mrazák

10 let

úsporný A+++

3 000

8 000

Sušička prádla

10 let

úsporný A+++

700

15 000

Pračka

10 let

úsporný A+++

800

14 000

Údaje o úspoře jsou orientační.

3. Úsporná opatření, která zvládnete také

Ačkoli řada z nás je přesvědčená, že šetří opravdu všude, zkuste se zamyslet i nad následujícími doporučeními:

- Námrazu v mrazničce pravidelně odmrazujte: námraza o výšce 3 mm zvyšuje příkon ledničky až o 75 %.

- Nádobí umývejte v myčce: většina z nich spotřebuje maximálně 1 kWh elektrické energie a 12 litrů vody. Ušetřit můžete okolo 30 % nákladů, což ročně při mytí nádobí ob den představuje částku zhruba 500 .

- Perte při nižší teplotě: pokud snížíte teplotu praní z 90 na 60ºC, uspoříte zhruba 25 % energie.

- Přístroje, které nepoužíváte každý den, úplně vypínejte. Tzv. stand-by režim je sice pohodlný, ale tímto opatřením ušetříte za každý přístroj zhruba 100 /rok. U starších přístrojů však i mnohonásobně více.

- Vodu v bojleru ohřívejte úsporně: snížením teploty ze 75 na 55 ºC se bude voda lépe směšovat se studenou a vy si výslednou teplotu budete snadněji regulovat. Kromě toho ušetříte řádově stokoruny ročně.

4. Uspořit se dá i na vytápění

I když máte rádi doma teplo, zbytečně místnosti nepřetápějte. Jestliže snížíte teplotu již o 1ºC, spotřebu energie snížíte až o 6 procent. Na druhou stranu ale topení při odchodu z domova úplně nevypínejte. Jestliže necháte byt vychladnout, o to více pak energie spotřebujete, abyste jej opět vytopili na komfortní teplotu.

Pozornost věnujte i větrání. Když je venku chladno, stačí krátké, ale intenzivní větrání, třeba udělat i průvan. Pokud byste větrali jen na větračku, ale delší dobu, zdi by se postupně ochladily a museli byste celou místnost vytápět znova.

5. Změna dodavatele je zdarma a bez starostí

Zatímco svou banku nebo mobilního operátora měníme dnes celkem běžně, u dodavatele energií často zůstáváme léta. A zbytečně tak platíme za energie více, než je nutné. „V České republice je stále velký počet domácností, které svého dodavatele elektřiny či plynu dosud nezměnily. Češi tak celkem ročně přicházejí až o 6,5 miliardy korun. Změna je přitom velice jednoduchá a v rodinném rozpočtu může ušetřit řádově tisíce korun ročně,“ říká Libor Holub z Bohemia Energy.

6. Poraďte se odborníkem a zdarma

Pokud jste se rozhodli, že výdaje za energie ve svém rodinném rozpočtu zásadně zkrotíte, můžete se obrátit i na energetické poradce. Například odborníci z Bohemia Energy vám poradí s orientací ve fakturách, zaměří se na spotřebu a stáří vašich spotřebičů, podívají se na to, zda není čas přemýšlet o zateplení, či výměně oken, nebo zda si nepořídit vlastní solární elektrárnu. Výsledkem setkání jsou doporučení konkrétních úsporných opatření a případně pomoc s jejich realizací. Toto individuální poradenství je zcela zdarma a poskytujeme je všem zájemcům. Tedy i těm, kteří nejsou našimi zákazníky“ doplňuje Libor Holub.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky