Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  19.01.2018 16:54:51

Vývoj na devizovém trhu ve 3. týdnu (15.1.-19.1.2018)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Ceny průmyslových výrobců loni vzrostly jen o 1,8 % r/r
EZ - Spotřebitelské ceny v prosinci vzrostly o 0,4 % m/m, respektive o 1,4 % r/r
PL - Spotřebitelské ceny v prosinci vzrostly o 0,2 % m/m, respektive o 2,1 % r/r
US - Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti ve 2. lednovém týdnu činily jen 220 tis.

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Index ekonomické důvěry (leden)
EZ - Zasedání Evropské centrální banky
EZ - Index nákpuních manažerů PMI (leden) - předběžný odhad
US - Hrubý domácí produkt (4. čtvrtletí) - předběžný odhad

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK


Vývoj USD/CZK

  • Koruna v závěru minulého týdne posílila vůči americkému dolaru pod hladinu 21 CZK/USD a dařilo se jí i v týdnu aktuálním, když se několikrát pohybovala lehce pod hladinou 20,70 CZK/USD. Koruna se nachází vůči dolaru nejen na nejsilnějších post-intervenčních hodnotách, ale zároveň na téměř 3,5letém maximu.
  • Meziročně koruna posílila vůči dolaru o téměř 20 % a loni patřila celosvětově mezi vůbec nejrychleji posilující měny. V každém případě je takto rychlé posilování koruny, které aktuálně vidíme, v nadcházejících týdnech neudržitelné a s každým dalším posílením se zároveň zvyšuje i pravděpodobnost její korekce.


Vývoj PLN/CZK


Vývoj EUR/USD

  • Posilování eura vůči americkému dolaru pokračovalo i na začátku tohoto týdne a v noci z úterý na středu se euro dokonce krátce podívalo nad hladinu 1,23 USD/EUR. Jinak převažovalo obchodování v rozmezí 1,22 – 1,23 USD/EUR. Společná evropská měna vůči dolaru tak opět o něco vylepšila své letošní maximum a nachází se na nejsilnějších hodnotách za poslední více jak tři roky. Meziročně je euro oproti dolaru silnější o téměř 15 %.
  • Při pohledu na současné hodnoty eura a také na vývoj eura vůči dolaru v posledních týdnech není překvapivé, že se evropští centrální bankéři začínají vyhrazovat proti příliš silné společné evropské měně. Poslední a zatím stále aktuální prognóza Evropské centrální banky (ECB) z loňského prosince totiž vychází z průměrného kurzu EURUSD pro letošní rok ve výši 1,17 USD/EUR. Kurz eura k dolaru je přitom jedním z několika základních předpokladů, na základě kterých ECB vytváří makroekonomickou prognózu. Vzhledem k tomu, že hlavním cílem ECB je udržovat meziroční růst spotřebitelské inflace v blízkosti 2 % a zároveň v prosincové prognóze ECB předpokládá, že až do roku 2020 se bude růst inflace pohybovat pod zmíněnými 2 %, tak pro ECB takto silné posilování eura, jako vidíme nyní, představuje poměrně výrazné protiinflační riziko.
  • Otázkou je, jestli se současným posilováním eura mohou evropští centrální bankéři něco dělat. Jednou z možností, jak posilování eura zastavit je například změnit rétoriku a začít příliš silné euro zmiňovat jako problém pro dosažení inflačního cíle a normalizaci měnové politiky. V extrémním případě by mohla ECB dokonce silné euro zmínit jako důvod, proč protáhnout tzv. program kvantitativního uvolňování až do konce letošního či začátku příštího roku. Vzhledem k velmi pozitivnímu hospodářskému vývoji v eurozóně však není druhá „extrémnější“ varianta příliš pravděpodobná a na první variantu zase nemusí úplně slyšet finanční trh, který je již nastaven tak, že ECB začne zkraje roku 2019 zvyšovat úrokové sazby. V každém případě je takto silné posilování eura v nadcházejících týdnech jen stěží udržitelné a s každým jeho dalším posílením se zároveň zvyšuje i pravděpodobnost jeho korekce.

AKCENTA CZ

je největší nebankovní obchodník s devizami ve střední Evropě. Na českém trhu působí již od roku 1997 a své služby nabízí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku a Rumunsku. Mezi více než 29 tisíci klienty převažují především firmy a podnikatelé zabývající se exportem nebo importem. Těm AKCENTA CZ nabízí kompletní realizaci zahraničního platebního styku: minimálními poplatky za zahraniční platby, výhodné individuální směnné kurzy a efektivní zajišťovací (termínové) obchody. AKCENTA CZ je držitelem povolení k činnosti platební instituce a je také držitelem licence pro obchodování s cennými papíry. AKCENTA CZ šetří firmám peníze

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688