Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  19.01.2018 08:49:24

Rozbřesk: Americké federální vládě hrozí další “shutdown”


Euro opět stočí pozornost do Německa. Po výrazných ziscích z posledních týdnů ho tento víkend bude velmi zajímat výsledek sjezdu německých socialistů (SPD). Jde o hodně. Pokud dají delegáti zelenou vládní spolupráci s CDU/CSU, rozběhnou se detailní jednání a vše bude směřovat k pokračování vlády Angely Merkelové. Pokud delegáti řeknou “ne”, má německá kancléřka velký problém a v největší evropské ekonomice budou na spadnutí nové volby. To by se bezesporu na euru podepsalo negativně, zvlášť v předvečer italských voleb naplánovaných na začátek března.

V této fázi oživení ale německý růst vypadá velice robustně a nevěříme, že by eventuální politická nejistota dokázala zchladit dobře rozjetou německou “lokomotivu”. Tu pohání především spotřeba domácností, které se daří přesto, že v druhé polovině roku zvolnilo tempo růstu mezd a nezaměstnanost již nijak výrazně neklesá. Čím to je? Nedostatek lidí především v německém průmyslu vede k tomu, že se podniky poohlíží v zahraničí a lákají zaměstnance ze Španělska, z Itálie nebo z dalších koutů EU. Migrace především z ostatních zemí EU (zatím ne ze zemí třetího světa) podporuje rychlý růst počtu zaměstnaných osob i ve chvíli, kdy je nezaměstnanost na historických minimech a nemá moc kam klesat.ropa Za poslední rok se zvýšil počet zaměstnaných Němců skoro o milion na 44 milionů osob. Tolik lidí ještě v Německu nikdy zaměstnáno nebylo.

Takto načrtnutý příběh vypadá na první pohled krásně, dokud si neuvědomíte jednu smutnou věc. Bez silných přírůstků obyvatel by byl německý růst naopak velice slabý - produktivita roste velice pomalu a poslední dobré roky nejsou výjimkou. To nevěští nic dobrého pro období, kdy začne německá společnost rychleji stárnout…

TRHY

CZK a dluhopisy
Česká koruna se drží v blízkosti post-intervenčních maxim okolo 25,35 EUR/CZK. S blížícím se zasedáním ČNB počítáme s tím, že se české koruně bude i nadále dařit. Stejně tak jí může lehce hrát do karet silnější euro / slabší dolar. Domácí politika je pro korunu zatím nezajímavá, a to jak s ohledem na sestavování vlády, tak na prezidentské volby. Další technické podpory EUR/CZK vidíme v okolí 25,15.

Zahraniční forex
Ani velmi dobrá makro data, ani pokračující růst výnosů USA nedokáží dolaru přinést zisky na frontě s eurem. Do hry se totiž vložila politika - na evropské straně je to blížící se okamžik vzniku velké koalice v Německu (viz úvod) a na americké naopak hrozba zastavení financování americké vlády (tzv. shutdown). Pokud americký Senát během dneška neschválí dočasné prodloužení výdajových stropů, již schválené dolní komorou, může dojít o půlnoci k zastavení vyplácení programů financovaných americkou federální vládou (včetně např. výplat zaměstnanců). Nějaké formy dohody v Kongresu v této otázce bude dosaženo (možná o víkendu), ale do té doby než se tak stane, může zůstávat dolar pod tlakem. Euro naopak může těžit z očekávání, že v Bonnu se v neděli sněm SPD vysloví pro vznik velké koalice.

Ropa
Cena ropy Brent s koncem týdne ztrácí a propadá se až k blízkosti 68 USD/barel. Hlavní zásluhu na tom mají týdenní data EIA, která sice poukazují na další významný pokles zásob surové ropy (-6,9 mil. barelů), nicméně investory zdá se zaujal především růst americké produkce (celkem na 9,75 mil. barelů). Ten ve své včerejší zprávě o stavu ropného trhu samozřejmě bere v potaz i OPEC, který po vzoru EIA revidoval odhad růstu americké produkce v tomto roce směrem vzhůru, a to celkem na 870 tis. barelů. Pravdou však je, že i nadále zůstává OPEC ve svém výhledu spíše konzervativní a oproti EIA očekává přírůstek přibližně o 130 tis. barelů nižší. Dnes nám do třetice nabídne svůj pohled (nejen) na tuto problematiku také IEA, publikující svůj měsíční report.

Akcie

Americké akciové trhy zakončily včerejší den nerozhodně bez výraznějších změn. Svá čísla představila BNY, jejíž akcie oslabily o 4,4 %. Čísla reportovala i Morgan Stanley, která i přes pozitivní čísla zakončila obchodování „pouze“ půl procenta nad včerejším závěrem. Výrobce letadel Boeing odepsal 3,1 %. Opačný vývoj si pak připsala společnost Viacom, která zpevnila o 6,2 %. Vůbec nejlepší výsledek z celého indexu S&P 500 zaznamenaly akcie AES, které přidaly 7,6 % v reakci na oznámení, že ValueAct Capital Management získala podíl ve společnosti. Index Dow Jones oslabil o 0,4 %, S&P 500 o 0,2 %, když Nasdaq zůstal beze změny.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688