Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  17.01.2018 22:57:27

17. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy posílily ve středu zhruba o procento. Výsledková sezóna začala solidně, náladu navíc podpořil Apple, který oznámil velké investice v USA.

Index Dow zpevnil o 1,25 % na 26 115,65 bodu a poprvé uzavřel nad 26 000, S&P 500 přidal 0,94 % na 2 802,56 bodu a Nasdaq Composite posílil o 1,03 % na 7 298,28 bodu. V plusu zakončily seanci všechny hlavní sektory v čele s technologiemi a necyklickým spotřebním zbožím, relativně nejslabší byly telekomunikace a základní suroviny. Index volatility VIX navzdory posílení akcií stoupl o 2,32 % na 11,93 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o čtyři bazické body na 2,5775 %.

V úterý akciový trh sestoupil po silném úvodu obchodování až do mírného záporu. Část investorů neměla důvěru v tak rychlé posilování akcií v době, kdy se opět do hry vrací možnost uzavření vládních agentur. Ve středu ovšem růst cen pokračoval s novou energií.

TIBOR BOKOR: AKCIE ROČNĚ NABÍDNOU ZHODNOCENÍ 7,8 %

Apple oznámil plán na investice v USA během příštích pěti let v objemu 350 miliard USD. Chce vytvořit 20 000 pracovních míst. V rámci celého plánu by do Spojených států měla firma "vrátit" většinu hotovosti, kterou drží na účtech mimo zemi. V rámci toho předpokládá "doplacení" daní v objemu asi 38 miliard USD.

Solidními výsledky podpořily náladu na akciovém trhu mimo jiné Bank of America a U.S. Bancorp. "Výsledková sezóna začala silně. 78 % firem překonalo dosud očekávání na úrovni zisku a 89 % nahlásilo lepší tržby," uvedl Nick Raich ze společnosti The Earnings Scout. Posílily také akcie výrobce letadel Boeing (+4,68 %), který se dohodl na vytvoření společného podniku pro výrobu sedadel do letadel s firmou Adient (-6,19 %), výrobcem sedadel do automobilů. Akciím firmy IBM (+2,93 %) pak k vysokému růstu pomohlo lepší hodnocení od analytiků z Barclays.

Některé firmy však po výsledkových zprávách oslabily. Banka Goldman Sachs vykázala první čtvrtletní ztrátu za šest let kvůli mimořádným nákladům spojeným s novým daňovým zákonem. Celoroční zisk automobilky Ford (-7,02 %) zaostal za očekáváním a analytiky zklamal i výhled automobilky, napsala agentura Reuters.

KONČÍ VELKÁ AKCIOVÁ ÉRA?

Euro dnes oslabilo vůči dolaru a stáhlo se z tříletého maxima nad 1,23 USD, protože někteří představitelé Evropské centrální banky vyjádřili obavy z posilování evropské měny. Pokles eura pomohl stabilizovat dolar, který získal podporu také z oslabení kanadského dolaru. Výhled pro dolar však zůstává ponurý kvůli očekávání, že kromě centrální banky USA opustí i další centrální banky politiku mimořádně nízkých úrokových sazeb a netradičních nástrojů, které přijaly po globální úvěrové krizi v roce 2008.

Ceny ropy zaznamenaly během středy menší výkyvy v obou směrech. Trh vyčkával před zveřejněním údajů o vývoji zásob a těžby ve Spojených státech. Od počátku loňského prosince se ceny zvýšily o více než 13 % a pohybují se kolem nejvyšší úrovně od prosince 2014. Ceny ropy stále podporuje dohoda členských i nečlenských států Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) o snížení těžby. Původně byla sjednána od ledna 2017 na šest měsíců, nakonec však byla prodloužena až do konce letošního roku. Omezení těžby jde ruku v ruce se silnou poptávkou a příznivým hospodářským růstem, což napomohlo zvýšení cen od června 2017 o více než 50 %. Tlak na trh však může přinést zvyšování produkce v USA.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688