Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
17.01.2018 19:03:27

Počasí řádit nepřestane, ve čtvrtek čekejte silnou vichřici


 

Přechod tlakových níží přes střední Evropu je dramatický a další zkouška ohněm přijde hned ve čtvrtek. Zatímco v úterý nadělaly spoustu problémů sněhové příděly, ve čtvrtek kromě dalších srážek projde republikou nebezpečná vichřice. Silnější bude v severní polovině území jak v jižní, ale zasáhne celou zemi, a tentokrát pozor i nížiny. Zpočátku se přidá i sněžení, které se bude držet hlavně od středních poloh v Čechách a na Moravě nejprve ve všech polohách. Postupně se změní na srážky dešťové nebo smíšené a teplota povyskočí výrazněji nad nulu. Problémy v dopravě jsou opět jistotou, tentokrát budou největší hrozbou popadané stromy. Přizpůsobte vždy jízdu počasí, je šílené, co se zase dělo vlivem sněžení na dálnici D1 v úterý i středu.

Čtvrteční počasí je víceméně popsáno v první části článku, dodáváme, že rychlost větru může v nárazech dosahovat rychlosti 30 m/s (108 km/h) v nížinách a 40 m/s (144 km/h) na horách, a to jsou poměrně vysoké hodnoty. Vítr bude západní. Kde bude ležet sněhová pokrývka, může dojít ihned ke vzniku sněhových jazyků. V kombinaci se sněžením a zvířeným sněhem může docházet k obávané bílé tmě. Sněhové komplikace budou hlavně od 700 m n. m. v Čechách a od 500 m n. m. na Moravě. Teploty +2 až +6°C v Čechách, +1 až +5°C na Moravě. Během dne se tedy citelně oteplí v rámci vichřice.

V pátek se vítr uklidní, ale nadále bude vanout od západu rychlostí až 15 m/s (54 km/h) v nárazech. Přidají se přeháňky, od 300 m n. m. sněhové. Teploty 0 až +4°C, na jižní Moravě může být +6°C. V sobotu se už počasí uklidní celkově. Mírně se ochladí na -1 až +3°C a místy se objeví sněhové přeháňky. V dalších dnech to vypadá na podobné počasí, až v úterý začínají počítat modely s citelnou oblevou. Na aktualizaci si počkáme. Ve čtvrtek tedy pozor za volantem! 



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty