Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.01.2018 18:14:06

Trump v jámě lvové: Kontroverzní prezident USA míří do Davosu


Prezident USA Donald Trump je synonymem pro revoluci v americké politice a společnosti, akorát ne v dobrém slova smyslu, domnívá se Robert Shiller, americký ekonom oceněný Nobelovou cenou. Jeho „synonymum pro revoluci“ bude jednou z hvězd letošního zasedání Světového ekonomického fóra, které se koná příští týden v Davosu. Jak prostořekého amerického prezidenta asi tamní vybrané publikum přijme?

Trump je revoluce, bohužel, podporuje nacionalismus a ukazuje, že Američané nejsou o nic lepší než kdokoliv jiný,“ řekl Shiller před začátkem Světového ekonomického fóra v Davosu, kde bude šéf Bílého domu hlavním lákadlem.

Světové ekonomické fórum propojuje světové lídry či politiky, kteří se na zasedání snaží najít společné řešení nejtíživějších globálních problémů, jako je změna klimatu, nerovnost a chudoba – tedy ne zrovna témat, kterých by se Trumpova antiglobalizační politika „America First“ v prvním roce jeho prezidentského mandátu dotýkala.

Trump se staví kriticky i vůči elitářství bohatých a vlivných, kteří se fóra v Davosu účastní. A podle Shillera bude zajímavé sledovat, jak publikum Trumpa přijme. „Tento rok přijede do Davosu a vyzkouší si své rétorické dovednosti na tom nejméně soucitném publiku, jaké si dokážu představit. A on má rád soucitné publiku, takže nevím, jak se s tímhle popere.“

Přestože někteří kritici označují Davos za tlachárnu pro boháče, která žádné konkrétní změny nepřinese, Shiller tuto akci podporuje. Podle něj letošní téma „tvořivá a sdílená budoucnost v roztříštěném světě“ reflektuje problémy, kterým svět čelí. Konkrétně pak zmínil „problémy mezinárodního nárůstu populismu a nacionalismu, rasismu a náboženského fanatismu, které jsou právě teď do očí bijící“.

Shiller se v Davosu zúčastní večeře nositelů Nobelovy ceny a fórum uspořádá také panel o jeho práci o narativní ekonomii a vlivu příběhů na globální ekonomiku. „Příběhy motivují a propojují činnosti s hlubokými hodnotami a potřebami. Narace se rozšiřují daleko, dokonce i celosvětově, a mají ekonomický dopad. Hospodářská krize z roku 1920-21, Velká hospodářská krize v 30. letech, ekonomická krize z roku 2007-9 a sporná politicko-ekonomická situace dneška se považují za výsledky populárních narací své doby,“ poznamenal.

Zdroj: CNBC, WEF

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688