Vlada.cz (Vláda)
Zákony a právo  |  17.01.2018 12:49:03

Vláda Andreje Babiše podala demisi a přijala novelu insolvenčního zákona

Kabinet premiéra Andreje Babiše podal ve středu 17. ledna 2018 demisi. Vláda také schválila novelu insolvenčního zákona, která zlepšuje postavení dlužníků i věřitelů, a přijal změny Jednacího řádu a Legislativních pravidel vlády, které zefektivní projednávání předkládaných materiálů.

Na dnešním jednání vlády rozhodl kabinet Andreje Babiše o podání demise. Vládní kabinet tak reaguje na výsledek včerejšího hlasování o vyslovení důvěry vládě v Poslanecké sněmovně. Premiér Babiš nyní požádá o termín u prezidenta Miloše Zemana, aby mu demisi podal osobně. Až do jmenování nové vlády bude současná vláda fungovat jako doposud.

Vláda se dnes zabývala návrhem na vydání ústavního zákona, který by zavedl institut celostátního referenda do českého právního řádu. Vláda k návrhu poslanců Tomia Okamury a Radima Fialy přijala neutrální stanovisko. „Podle našich představ by mělo být kvórum v rámci zákona asi 10 % tak, jak je to například ve Francii nebo v Rakousku. U nás by se jednalo zhruba o 800 tisíc oprávněných voličů. Předmětem referenda by také neměly být naše zahraniční závazky včetně vystoupení z EU či NATO,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Vláda také přijala Koncepci vodní dopravy pro období 2016-2023. Schválená varianta počítá s výstavbou plavebního stupně v Děčíně a tím i zlepšení splavnosti vodní cesty v úseku Ústí nad Labemstátní hranice.

Vláda schválila novelu insolvenčního zákona, která přinese výrazné zlepšení postavení dlužníků a věřitelů. Nově zpřístupňuje institut oddlužení širšímu počtu dlužníků, kteří chtějí své dluhy poctivě splácet. Věřitelé tak budou mít vyšší šance na získání alespoň části svých pohledávek. Dosavadní úprava oddlužení nebyla využitelná nejméně majetnými a poctivými dlužníky a vedla k růstu a řetězení dluhů, zvýšení počtu exekucí a přitom nedocházelo k uspokojení věřitelů.

Kabinet přijal dva související zákony o znalcích, znaleckých kancelářích a znaleckých ústavech a zákon o soudních tlumočnících a soudních překladatelích. Činnost znalců a tlumočníků byla dosud upravena jedním zákonem. Cílem oddělení profesí do dvou zákonů je stabilizovat a zkvalitnit výkon znalecké, tlumočnické a překladatelské činnosti. Zákony zavádějí právní nárok na zápis do seznamu znalců, soudních tlumočníků a soudních překladatelů a stanovují kvalifikační požadavky s cílem personálního zkvalitnění výkonu těchto profesí. Součástí obou zákonů je i revize systému odměňování. Více informací v tiskové zprávě Ministerstva spravedlnosti.

Na dnešním jednání pokračovali ministři v projednávání dokumentu Přehled klíčových agend evropské politiky s důrazem na aktuální priority z hlediska zájmů České republiky. K českým prioritám patří zejména řešení migrace a potřeba stanovit strategii vyjednávání o migračních kvótách. Cílem je, aby závěrečná podoba reformy tzv. dublinského systému nebyla na povinných kvótách založena. Dalšími prioritami jsou posílení obranné spolupráce, ochrana vnitřního trhu či příprava budoucího rozpočtu Evropské unie. Předseda vlády Andrej Babiš zdůraznil, že vláda chce v Evropské unii vystupovat co nejaktivněji a jednotliví ministři se budou osobně účastnit jednání svých sektorových Rad a pravidelně informovat o vyjednávání českých cílů. K projednávání se vláda vrátí 31. ledna 2018.

Kabinet také schválil změny Jednacího řádu a Legislativních pravidel vlády s cílem zefektivnit a zrychlit projednávání materiálů předložených vládě a odstranit nelogičnosti a duplicity. K navrhovaným změnám patří úprava meziresortního připomínkového řízení u nelegislativních materiálů, zrušení povinnosti předkládat materiály v elektronické i papírové podobě nebo zúžení okruhu osob, které se jednání vlády účastní. Na základě připomínek bylo v Jednacím řádu ponecháno hlasování po jménech v případech, kdy se rozhoduje o nakládání s majetkem či dotacích.

Vláda rozhodla, že se nepřipojí k žalobě Polska proti limitům znečištění ovzduší, které schválila Evropská unie v loňském roce.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688