Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.01.2018 09:07:51

Dividendy za 10 let: Americké o třetinu vyšší, evropské zkolabují?


Matthew C. Klein z FTAlphaville poukazuje na zajímavou situaci, která vznikla na trhu dividendových futures. Jak ukazuje následující graf, podle cen na trhu těchto futures to vypadá, že za deset let by měly být dividendy vyplácené společnostmi z indexu S&P 500 asi o 30 % vyšší než dnes. Růst by měly i dividendy vyplácené firmami z japonského indexu Nikkei 225. Evropa je ale anomálií, protože dividendy firem z indexu Euro Stoxx 50 by měly během deseti let znatelně klesnout.

 

Pokud by skutečný vývoj opravdu odpovídal tomu, co nyní implikují ceny futures, v eurozóně by v podstatě muselo dojít ke katastrofě. Jak ale tvrdí Klein, popsaný implikovaný vývoj evropských dividend bude pravděpodobně spíše výsledkem fragmentace jednotlivých evropských trhů než výjimečnou skepsí na trzích s futures. V první řadě na to poukazuje historické srovnání vývoje dividend na zmíněných třech trzích:

 

Dividendy placené společnostmi z indexu Euro Stoxx 50 se ještě na rozdíl od svých japonských a amerických protějšků nedostaly nad úrovně dosažené před poslední finanční krizí. Pokud by měly klesnout ještě o dalších 20 %, muselo by dojít k mimořádnému negativnímu šoku. Dlouhodobá data z USA pak ukazují, že takový pokles nastal jen během Velké deprese.

Zdá se tedy, že ceny na trhu dividendových futures jsou „špatně“. Během posledních dvou desetiletí rostly evropské dividendy v nominálním vyjádření v průměru o 5 %. I kdyby byl budoucí růst nižší, zdá se, že nákup evropských dividendových futures je nyní bezpečným způsobem, jak dosáhnout zajímavé návratnosti bez velkého rizika (nejde ale o investiční radu, připomíná Klein).

Je ovšem možné, že by na trhu skutečně vznikla taková do očí bijící příležitost? S jistotou víme, že tato situace na trhu dividendových futures přetrvává již několik let. Podle některých názorů jde o důsledek hedgingové strategie finančních institucí. Jiní tvrdí, že tento produkt byl na trh uveden v tu nejhorší dobu, v roce 2008, a řada investorů se na něm spálila a jejich negativní postoje se stále promítají do cenotvorby. Faktem ale zůstává, že rozdíly mezi tím, jak by se měly dividendy chovat podle trhu futures a podle odhadů analytiků jsou obrovské:

 

Zdroj: FTAlphaville

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 10:10  Nvidia: Zveřejnění nových AI čipů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688