Nemocných s chřipkou v Evropě přibývá. Lékaři řekli, kdy u nás vypukne epidemie

TNBiz, 17.1.2018

Do Česka se blíží chřipková epidemie. Počet nakažených se od poloviny ledna rapidně zvyšuje. Hygienici očekávají, že nemocných bude dál přibývat. Epidemie podle nich zřejmě vypukne v druhé polovině ledna či na jeho konci.

Některé evropské státy už hlásí plošnou epidemii chřipky typu A i typu B. Podle hygieniků lze předpokládat, že v nejbližších dnech nebo týdnech nastane podobná situace i v Česku.

Plošnou epidemii už vyhlásili ve Francii, Španělsku, Portugalsku, Švýcarsku, Finsku, Švédsku a Turecku, lokální pak v Nizozemsku. Podle Krajské hygienické stanice v Praze byl v druhém lednovém týdnu v porovnání s předchozím kalendářním týdnem zaznamenán vzestup onemocnění.

Od začátku chřipkové sezóny krajská hygienická stanice eviduje čtyři případy chřipky typu A se závažným průběhem u neočkovaných lidí. V hlavním městě už je okolo tisíce nemocných na 100 tisíc obyvatel. Nejčastěji jsou nemocní předškoláci do pěti let a mladí lidé od 15 do 24 let.

Na chřipku a komplikace s ní spojené v Česku každý rok umírá více než 2000 pacientů, velmi nebezpečná je pro hlavně malé děti a seniory, kteří nemají dostatečnou imunitu, a tak se s virem chřipky vypořádávají hůř.

Klasická chřipka se projevuje vysokou horečkou, zimnicí, bolestí hlavy, kloubů a svalů. Onemocnění trvá většinou 2-7 dní. Nejúčinnější prevencí proti chřipce je podle hygieniků pravidelné mytí rukou a vyhýbání se kontaktu s nemocnými lidmi. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy