Inzerce (Inzerce)
Úvěry, půjčky  |  12.02.2018 00:00:00, aktualizováno 09:17:17REKLAMA

Neobejdete se bez půjčky? Poradíme, jak na ní co nejvíce ušetřit

Z posledních průzkumů provedených na závěr roku 2017 vyplývá, že české domácnosti dluží v současné době více než 2,09 bilionu korun. Nejčastěji si lidé půjčují na nové bydlení. Hypotéky tak z celkového objemu vypůjčených prostředků činí 1,66 bilionu korun. Obyvatelé České republiky si ale stále častěji berou také spotřebitelské půjčky. Pokud o takové půjčce uvažujete, poradíme, jak ji vybrat a ještě na ní co nejvíce ušetřit.

Rada č. 1: Nabídky mezi sebou vzájemně porovnejte

Nabídek spotřebitelských úvěrů je na našem trhu i přes nedávnou regulaci stále dost. Proto je mnohdy složité se v jednotlivých nabídkách zorientovat. Nenechte se nalákat líbivou reklamou ani neodpovídejte na první nabídku, která se vám dostane do rukou. Raději mezi sebou jednotlivé půjčky důkladně srovnejte a vyberte si tu, která vám bude nastavenými podmínkami nejvíce vyhovovat. Efektivní cestou, jak jednotlivé nabídky porovnat, jsou online kalkulačky. Obvykle stačí zadat objem půjčky, její specifika (například rychlá půjčka před výplatou, půjčka bez registru apod.) a poté jen počkat na výsledek srovnání půjček.

Rada č. 2: Úrok je důležitý, RPSN důležitější

Spousta spotřebitelů dělá jednu zásadní chybu – půjčku vybírá pouze na základě úroku. Je samozřejmě dobré, pokud k jeho výši přihlédnete, na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že mnohem lepší vypovídací schopnost má hodnota RPSN. Ta totiž zahrnuje veškeré výdaje a poplatky, které jsou s danou půjčkou spojené. Ovšem tady pozor – u některých půjček nemusí být hodnota RPSN uvedena. Mezi tyto půjčky patří třeba:

  • Mikropůjčky do 5 000 Kč (Zaplo, a další)
  • Úvěry nad 1 800 000 Kč
  • Půjčky se splatností do 3 měsíců


Rada č. 3: Využijte zajímavých akcí

Abyste na půjčce opravdu ušetřili a svého rozhodnutí později nelitovali, poohlédněte se po aktuálních akcích bank a nebankovních společností. Velmi oblíbená je například první půjčka zdarma. Jak již název této akce napovídá, jedná se o nabídku pro spotřebitele, který si u dané společnosti ještě nikdy dříve nepůjčil. Pokud splní další podmínky (například konkrétní objem půjčky, dodržení termínu splatnosti apod.), společnost mu nebude účtovat žádné poplatky ani úroky. V případě opakované žádosti ale již bude půjčka zatížena obvyklou úrokovou sazbou.

 

Rada č. 4: Půjčte si od lidí

Slyšeli jste už o P2P (Peer-to-peer lending) půjčkách? Jedná se o speciální druh půjček, kdy si lidé půjčují peníze navzájem mezi sebou. Do „hry“ tak nevstupuje banka ani nebankovní instituce, což může opět srazit cenu půjčky na absolutní minimum. P2P půjčky jsou samozřejmě bezpečné a nenesou s sebou žádná rizika. Jako první u nás koncept P2P půjček představila společnost Bankerat, kterou následoval Zonky. Na P2P půjčku přispívají tzv. „investoři“, které hledá spotřebitel prostřednictvím internetové aukce. Jak investor, tak žadatel o úvěr se ale musí pohybovat v mezích nastavených platformou. Ve finále jde ale o výhodný způsob, jak si půjčit anebo zhodnotit finance.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688