Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  17.01.2018 09:09:10

Americký průmysl slibuje solidní výsledek (Ranní zpráva z finančního trhu)

Průmysl ve Spojených státech by měl díky vyšší produkci elektřiny i tovární výroby vykázat solidní výsledek. Oproti tomu inflační data v eurozóně nepotěší mírnou revizí směrem dolů. V regionu nás čeká pouze pravidelný set dat z polského trhu práce.  

Inflace v eurozóně bude revidována směrem dolů

Průmyslová produkce ve Spojených státech by dnes měla vykázat solidní výsledek. Naznačuje to jak již zveřejněný ISM z oblasti průmyslu (růst z listopadových 63,9 bodu na prosincových 65,8 bodu), tak i vývoj produkce v energetickém sektoru. Prosincová průmyslová výroba by si tak podle našeho odhadu měla na své konto připsat 0,6 % m/m.

V eurozóně budou zveřejněny finální výsledky prosincové inflace. Celková inflace bude podle ekonomů SG revidována o jednu desetinu směrem dolů na úroveň 1,3 % y/y. Jádrová inflace bude zřejmě potvrzena na 0,9 % y/y. Na úrovně kolem 1,4–1,5 % se jádrová inflace dostane až ke konci letošního roku.

Euro koriguje své zisky

Společná evropská měna se stále drží na velmi silných úrovních, přestože během včerejšího obchodování mírně ztrácela (0,4 % na 1,222 USD/EUR). Na tyto úrovně se euro vyhouplo po zveřejnění zápisu z posledního zasedání ECB. Ten posílil naděje, že se program QE pomalu blíží ke konci. Z toho by měla společná evropská měna těžit po celý letošní rok. Na konci roku očekáváme kurz na úrovni 1,27 USD/EUR.

Utažený trh práce tlačí polské mzdy nahoru

V regionu dnes budou zveřejněna pouze data z polského trhu práce. Růst mezd pravděpodobně v prosinci dosáhl 6,9 % po listopadových 6,5 %. Ještě výraznější akceleraci očekáváme v prvním čtvrtletí letošního roku. To by společně s rostoucí inflací mělo přimět polskou národní banku, aby ve druhém pololetí letošního roku začala s utahováním měnových podmínek.

Koruna prolomila úroveň 25,50 CZK/EUR 

Kurz koruny vůči euru se včera opět vydal pod úroveň 25,50 CZK/EUR. Na silnější úrovně mu v závěru dne pomohlo vystoupení Vojtěcha Bendy. Ten prohlásil, že mírně vyšší inflační rizika mohou centrální bance umožnit rychlejší zvyšování úrokových sazeb, než s čím počítá současná prognóza. Neutrální sazbu Vojtěch Benda vidí mezi 2,6 – 3,0 %. Koruna si tak během úterního obchodování připsala 0,2 %, když posílila na 25,49 CZK/EUR. Nevyslovení důvěry vládě na kurz koruny žádný vliv nemělo. Dnes ráno domácí měna otevírá na úrovni 25,43 CZK/EUR. 

Včera zveřejněné ceny průmyslových výrobců předčily v prosinci tržní očekávání, když v meziměsíčním srovnání dosáhly 0,3 %. Výrazněji rostly především ceny chemických výrobků, směrem nahoru se však posunuly i ceny kovů a dopravních prostředků. Ceny zemědělských výrobců naopak v meziměsíčním srovnání o 2,4 % propadly a dvoucifernou meziroční dynamiku z minulých měsíců neudržely. I tak ale inflační tlaky v domácí ekonomice zůstávají robustní. To by mělo podle našeho názoru přimět centrální banku, aby v letošním roce zvýšila úrokové sazby celkem čtyřikrát.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688