Patria (Patria Finance)
Komodity  |  16.01.2018 19:14:11

Asie chce regulaci trhu kryptoměn a jejich ceny se řítí dolů

Asijský trh s kryptoměnami se otřásá snahami vlád o jeho regulaci a ceny digitálních měn padají strmě dolů. Svědčí to o blížícím se konci?

Čína by měla zakázat obchodování s kryptoměnami, a to včetně služeb zprostředkovaných jednotlivci a podniky, řekl dnes přední čínský centrální bankéř. Cíl je jasný – zabránit nárůstu rizika na trhu. Čínští regulátoři už minulý rok vydali zákaz primárních nabídek kryptoměn (ICO), zavřeli místní burzy s kryptoměnami a omezili těžbu bitcoinu. Nicméně aktivity okolo digitálních měn pokračovaly dál, tentokrát ale skrze zahraniční a alternativní kanály.

Nyní se však v rámci opatření zablokují příslušné místní a zahraniční webové stránky, mobilní aplikace a platformy. Dále chce Čína zatočit i s těžbou kryptoměn skrze regulaci cen elektřiny, využívání půdy, daňovou ochranu i ochranu životního prostředí. Vypadá to, že jednomu z největších těžařů kryptoměn na světě již brzy odzvoní.

S plánem zarazit obchodování s kryptoměnami přišla minulý týden i Jižní Korea. Přitom právě v Jižní Koreji je obchodování s kryptoměnami vysoce v kurzu a tamní investoři dokonce platí přirážku 20 nebo i více procent za minci. Jihokorejská ministerstva se snažila reagovat na přehřívající se spekulace na trhu s digitálními měnami zákazem obchodování s nimi. Nakonec ale vláda zákaz odsunula až po „dostatečných konzultacích a koordinaci názorů“. Jihokorejci, kteří jsou nadšenými fanoušky do digitálních měn, se proti regulaci trhu s kryptoměnami bouří. Vydali petici, kterou od 28. prosince podepsalo již více než 217 tisíc lidí.

Skeptický přístup mají ale i evropští regulátoři. Šéf Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy Steven Maijoor varoval před primárními nabídkami kryptoměn. Ty fungují podobně jako primární veřejné nabídky akcií, ale na rozdíl od nich nejsou regulované a investoři by mohli přijít o vše. 

Na tyto zprávy reagují kryptoměny jak jinak než poklesem. Bitcoin a ethereum klesly za posledních 24 hodin asi o 16 %, ripple dokonce o 24 %. Hodnota obchodovaného objemu v Japonsku a Jižní Koreji dohromady klesla během dneška o více jak 30 %.

Kay Van-Petersen, analytička Saxo Bank, nicméně stále vidí v bitcoinu vysoké zisky a předpovídá, že by v roce 2018 mohl dosáhnout na hodnoty mezi 50 a 100 tisíc dolarů oproti současným asi 11,9 tisícům dolarů. Van-Petersen je mimo jiné známá i tím, že v prosinci 2016 odhadla, že bitcoin v roce 2017 přesáhne hranice dvou tisíc dolarů. Její předpověď je z doby, kdy byl bitcoin na hodnotě 900 USD. A vyplnila se už v květnu loňského roku.

Kromě bitcoinu slibuje Van-Petersen vysoké růsty i dalším digitálním měnám, včetně etherea a ripplu. Dokonce se vyjádřila, že ethereum pravděpodobně ještě letos překoná bitcoin. Na rozdíl od bitcoinu řídí ethereum skupina developerů, která rozhoduje o způsobu, jakým se technologie vyvíjí. Někteří odborníci se domnívají, že právě to zajistí ethereu dlouhodobý a jistý růst.

 

Zdroj: CNBC a Coinmarketcap

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688