Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  16.01.2018 15:56:47

Americký dolar v roce 2018 – další ztráty na obzoru

Pozitivní fiskální impuls v podobě snížení daní sice čistě teoreticky v krátkém období pomáhá spíše měnu posílit, protože podporuje růst ekonomiky a tím pádem i zvyšuje pravděpodobnost zvýšení úrokových sazeb centrální bankou. V případě dolaru však v letošním roce tento vzorec platit nebude. Tím pádem ani nedojde k opakování historické paralely z první poloviny 80. let 20. století, kdy se snížení daní R. Reaganem promítlo do výrazného posílení dolaru.

Americké ekonomice se daří, tamní nezaměstnanost je nejnižší od roku 2000 a vypadá to, že na vzestupu je v USA konečně i inflace. Přesto si americký dolar ve druhé polovině loňského a na začátku letošního roku připsal poměrně výrazné ztráty. Vůči euru zamířil nad hladinu 1,22 USD/EUR, na více jak tříleté minimum a oslaboval i ve vztahu k dalším měnám. Výmluvný je pohled na graf, na kterém je znázorněn dolarový index. Tento index vyjadřuje, jak se americké měně daří či nedaří vůči koši hlavních měn (obsahuje euro, kanadský dolar, japonský jen, britskou libru, švýcarský frank, australský dolar a švédskou korunu).  Čím vyšší je hodnota indexu, tím silnější je kurz americké měny a naopak.

 

Po hospodářské stránce vypadá na první pohledUSA vše skvěle. Existuje však i řada ukazatelů, které již tak dobře nevyznívají. Příkladem budiž již zmíněný trh práce. Nejsledovanější ukazatel, míra nezaměstnanosti, se sice na sklonku roku 2017 se 4,1 % nacházela na sedmnáctiletém minimu, ale pokud zaměříme pozornost na míru zaměstnanosti ve věku 25 – 54 let, tak ta se s hodnotou na 79 % stále nachází pod úrovněmi z let před finanční krizí. Nijak oslnivý není v USA ani pokrizový vývoj mediánové reálné mzdy. A výsledně i spotřebitelská inflace se v posledních letech daleko častěji nacházela pod, než nad 2 %, což je inflační cíl Americké centrální banky (Fed).

Fed na rozdíl od většiny ostatních centrálních bank necílí pouze na jeden cíl, konkrétně na inflaci, ale i na růst HDP. Fed by se tak měl v ideálním případě snažit zajistit stabilní růst cen a stabilní růst ekonomiky, což může jít často proti sobě. Stačí se podívat na současný vývoj, kdy v letošním roce američtí centrální bankéři boudou muset řešit dilema, zda rychleji zvyšovat úrokové sazby, aby zabránili přehřívání ekonomiky nebo zda naopak pokračovat jen v pozvolném zvyšování sazeb tak, aby podnítili rychlejší růst inflace a příliš nezbrzdili hospodářský růst. Rozhodování jim přitom rozhodně neulehčí daňová reforma D. Trumpa, ani výše uvedená skutečnosti, že pod povrchem velmi dobrých datUSA vypadají některá o něco hůře. A to je také důvod, proč je přeci jen pravděpodobnější, že se Fed i s novým guvernérem J. Powelem, který v únoru vystřídá současnou guvernérku J. Yellen, rozhodne se zvyšováním sazeb spíše nespěchat. Zatímco tzv. mediánový odhad indikuje letos trojí zvýšení sazeb v souhrnu o 0,75 procentního bodu, tak pravděpodobnější je podle mě zvýšení sazeb maximálně o 0,50 procentního bodu.

A právě pomalejší zvyšování úrokových sazeb v kombinaci s uvolněnou fiskální politikou v USA, jsou podle mě silnými argumenty, proč by se dolaru letos příliš dařit nemělo. Pozitivní fiskální impuls v podobě snížení daní sice čistě teoreticky v krátkém období pomáhá spíše měnu posílit, protože podporuje růst ekonomiky a tím pádem i zvyšuje pravděpodobnost zvýšení úrokových sazeb centrální bankou. V případě dolaru však v letošním roce tento vzorec platit nebude. Tím pádem ani nedojde k opakování historické paralely z první poloviny 80. let 20. století, kdy se snížení daní R. Reaganem promítlo do výrazného posílení dolaru (patrné ve výše uvedeném grafu). Proč? Americká ekonomika se totiž v roce 2018 nachází ve výrazně odlišné fázi hospodářského cyklu než zkraje 80. let, kdy si procházela tzv. stagflací – vysokou inflací a zároveň vysokou nezaměstnaností a Fed tehdy rychle zvyšoval úrokové sazby. Současná hospodářská situace v USA se však od té z 80. let velmi liší. Snížení daní D. Trumpem tak nebude doprovázeno výrazným nárůstem úrokového diferenciálu ve prospěch americké měny, ale především dalším zvýšením federálního dluhu a výsledně i dalším tlakem na oslabení amerického dolaru.   

Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.

AKCENTA CZ – zahraniční měny a platby AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku a Německu. Klientské portfolio tvoří více než 33 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688