Tipy: jak zabezpečit dům během zimní dovolené

Zimní dovolená v pohodě Češi si oblíbili zimní dovolenou. Podle Asociace cestovních kanceláří míří tuto sezonu jen do Rakouska, Itálie nebo Francie více než půl milionu Čechů. Odjezd z domu na více dnů ale představuje zejména v zimě velký problém. Nezabezpečený objekt se může potýkat s nájezdy zlodějů, s narušením statiky nebo s poruchami vodovodního potrubí. Dodržením 3 bezpečnostních opatření minimalizují majitelé možná rizika.

Tip číslo 1: Vypněte přívod vody

Naše klientka odjela na zimní dovolenou a během její nepřítomnosti praskla v domě hadička od záchodu. Kvůli vypnutému topení a nízkým teplotám vytvořila voda v celém domě ledovou krustu. Ta vážně narušila statiku objektu a opravy se vyšplhaly ke statisícovým částkám, popsal  Dušan Přikryl z realitní kanceláře Gaute. Katastrofě se přitom dá snadno zabránit a před odjezdem vypnout přívod vody.

Tip číslo 2: Regulujte teplotu

Při delší nepřítomnosti v domě je dobré nastavit topení. Déle neobydlené domy doporučujeme vytápět jen na teplotu lehce nad bodem mrazu. Výrazně tak snížíte riziko popraskání zdí a příliš to nezatíží váš domácí rozpočet, poradil Přikryl. Zhruba 2 dny před plánovaným příjezdem je pak dobré někoho poprosit, aby dům vytopil na běžnou teplotu. Díky tomu se vrátíte do příjemného prostředí.

Tip číslo 3: Nainstalujte ochranné prvky proti zlodějům

Podle posledních statistik Policie ČR se zloději činili – vkradli se do více než 7 tisíc rodinných domů, bytů a chat. Způsobili přitom škodu téměř 333 milionů korun. I tomuto se dá do určité míry předejít. Pokud to jde, dejte klíče sousedům nebo známým a poproste je, aby vám dům pravidelně hlídali. Pokud to není možné, pořiďte si regulátor světel, který je v danou hodinu rozsvítí a později zase zhasne. Dražším, ale cenově stále dostupným řešením, jsou čidla pohybu. Ta spustí alarm, který přivolá policii.

Češi zimní dovolenou milují

Hory, ale i exotika. Čím dál více Čechů opouští v zimě své domovy a míří na dovolenou. Podle Asociace cestovních kanceláří to bylo meziročně dokonce o 7 % lidí více než v roce 2016. Na hory jezdí nejčastěji do tuzemska. Ze zahraničních států pak vedou Rakousko, Itálie a Francie. Podle cestovní kanceláře Invia stoupá zájem i o zimní exotické dovolené, nejčastěji do Spojených arabských emirátů, Egypta a na Kanárské ostrovy.

•••

Realitní kancelář Gaute vznikla v Brně roku 1996. Zprostředkovává prodej, nákup i pronájem nemovitostí. Působí zejména v Brně a na jižní Moravě. Součástí týmu jsou nejenom realitní makléři, ale také právníci, kteří dohlíží na bezproblémový průběh spolupráce.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky